Titu Bojin, șeful CJ Timiș și omul lui Ilie Sârbu, RIDICAT DE DNA din locuința sa în această dimineață. E suspectat de fapte de corupție

Titu Bojin, șeful CJ Timiș și omul lui Ilie Sârbu, RIDICAT DE DNA din locuința sa în această dimineață. E suspectat de fapte de corupție
Publicat: 10/12/2014, 13:31
Actualizat: 18/07/2016, 22:09

UPDATE. FOCUS: Președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, suspectat de fapte de corupție, are 61 de ani. El este absolvent al Școlii Tehnice de Maiștrii Mecanici Cernavodă și al unui liceu industrial din Timișoara, având diplomă de maistru mecanic. În perioada 1985-1989, a urmat cursurile Institutului de Științe Politice și Economice din București (fosta Academie „Ștefan Gheorghiu”), iar între 1990 și 1993 a urmat cursurile Universității de Vest Timișoara, obținînd diploma de economist.

În perioada 1970-1978, Bojin a lucrat ca mașinist la Întreprinderea de mecanizare, transport, lucrări de îmbunătățiri funciare- IMTLIF Timișoara, iar între 1978-1985 a fost maistru mecanic utilaje grele la Stația de utilaje grele, transport construcții – SUGTC Timișoara. El a fost și „șef de lot” la Întreprinderea de execuție și exploatare lucrări îmbunătățiri funciare – IEELIF Timișoara, fiind și președinte al sindicatului din fabrică, în perioada 1984-1985.

În anul 1986, Titu Bojin a devenit primar al localității Remetea Mare, ocupând această funcție până în anul 1992. Ulterior, el a fost, timp de patru ani, director economic al SC TIBUC-SNC Bucovăț.

În anul 1996, Bojin a redevenit primar al localității Remetea Mare. După un mandat de primar, Titu Bojin a fost, timp de un an, director economic al SC REMODET TMB SRL.

Din anul 2001 și până în 2011, Titu Bojin a fost director al Direcțiel Apelor Banat. În această perioadă, mai exact din 2000 și până în 2012, Titu Bojin a fost și consilier județean PSD.

În septembrie 2011, Titu Bojin, declara că a decis să se retragă din funcția de director al Direcției Apelor Banat, după ce a fost nominalizat de USL să candideze la șefia CJ Timiș. Până la alegerile din iunie 2012, când a câștigat mandatul de președinte al Consiliului Județean Timiș, Bojin a fost șef al Serviciului Exploatare și Întreținere a Sistemelor din cadrul Direcției Apelor Banat.

Bojin este membru al PSD încă de la formarea PDSR, în 1992, iar din anul 2008 este președinte al filialei Timiș a partidului. El este și membru în Comitatul Executiv Național al PSD și membru în Consiliul Național al PSD.

În ultima sa declarație de avere, din iunie 2013, Titu Bojin menționează că are două terenuri în Remetea Mare, de 2.368 metri pătrați, respectiv 1,46 hectare, primul cumpărat, iar cel de-al doilea atribuit conform Legii 18. El are o casă tot în Remetea Mare, de 260 metri pătrați, deținută alături de soție.

La categoria „bunuri aflate în proprietate”, Titu Bojin declară bijuterii de 7.000 de euro.

Potrivit declarației de interese, Bojin este acționar majoritar la SC Lugomet SA Lugoj și asociat unic la SC Remodet TMB SRL Lugoj.

De asemenea, acesta este reprezentant în mai multe AGA: Adivest, „Apă și Canal”, „Polul de Creștere” și „Politehnica Timișoara”.

Bojin mai precizează că este membru în AGIR, AJVPS, Clubul Social Democrat, Clubul specialiștilor AGR, Apa Vest, Asociația Culturală Banatului, Liga Drepturilor Omului, precum și senator de onoare la Universitatea de Vest Timișoara.

Titu Bojin este considerat un apropiat și „protejat” al senatorului PSD Ilie Sârbu, datorită căruia ar fi fost menținut în funcție la Direcția Apelor Banat, deși la guvernare era PDL.

Unul dintre cele mai mari proiecte de investiții derulat de Direcția Apelor Banat în mandatul lui Bojin a fost „Consolidare și reprofilare râu Timiș pe sectorul Lugoj – frontiera Serbia”, în valoare de peste 153,4 milioane de lei. Una din companiile care a lucrat la acest proiect este și Remodet TMB SRL, la care Titu Bojin este asociat unic, a scris presa locală. Aceeași firmă apare ca subcontractor și la proiectul „Regularizarea râului Bistra pe sectorul Oțelu Roșu – Iaz”. O altă firmă în care acționari au fost soția și fiul său – Temadi TMB – a primit alte două lucrări vizînd amenajarea unor acumulări de apă în localitățile Dumbrăvița și Ianova, perioadă contractelor fiind de opt, respectiv zece ani.

Presa locală a scris, de-a lungul timpului, că familia Bojin a avut contracte cu Direcția Apelor încă din 1998, firmele acestora fiind „abonate” la lucrările de subcontractare.

În octombrie 2013, președintele Consiliului Județean Timiș a fost audiat la Parchetul Tribunalului Timiș într-un dosar în care sunt vizate mai multe contracte semnate în 2008 între Direcția Apele Române Banat și firma Temadi TMB, care aparținea soției și fiului lui Titus Bojin, audiați și ei de anchetatori.

Titu Bojin declara atunci că nu are nicio implicare în dosarul de evaziune fiscală și că nu el a semnat, în 2008, contractele dintre Direcția Apele Române Banat și firma care a aparținut soției sale. Președintele CJ Timiș spunea că în acest dosar este vorba despre taxe și impozite care nu au fost plătite statului de către firmă și că toate documentele au fost semnate de contabil.

El mai spunea că firma Temadi TMB, care a aparținut Mariei și lui Emilian Bojin, a fost vândută în anul 2011.

Luna trecută, Titu Bojin a fost audiat din nou în acest dosar, de această dată la Parchetul ICCJ. Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că președintele Consiliului Județean Timiș a fost citat de procurori pentru a da declarații ca martor în dosarul în care se fac cercetări pentru presupuse fapte de evaziune fiscală de la Direcția Apele Române Banat, cauză preluată de procurorii Parchetului instanței supreme de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.

Miercuri dimineață, procurorii DNA l-au ridicat pe Titu Bojin de la locuința sa din comuna Remetea Mare. Bojin, care este suspectat de luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu, a fost dus la sediul CJ Timiș, unde au avut loc percheziții în prezența acestuia, el urmând să fie dus la București, pentru audieri la DNA.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obținute de MEDIAFAX, Titu Bojin, folosindu-se de funcția de președinte al CJ Timiș și de poziția de lider al filialei județene a PSD, ar fi identificat primării din Timiș, conduse de aleși locali din PSD, cu care George Didilă, prin SC Ecomet West SRL, a încheiat contracte de achiziții publice, cu atribuire directă. În acest demers, Didilă ar fi fost sprijinit atât de Titu Bojin, cât și de Marcel Mihoc, consilier județean în CJ Timiș.

Anchetatorii au mai stabilit că, în cazul în care primăriile care au încheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor încheiate, George Didilă apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii să plătească, cu celeritate, aceste contracte.

Întrucât unele dintre primăriile care au încheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevăzute în buget fonduri pentru plata produselor achiziționate, consilierul județean Marcel Mihoc ar fi promis, la data încheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificărilor bugetare, se mai arată în documentele citate.

În acest sens, în 25 iunie 2014 s-a convocat ședința ordinară a Consiliului Județean Timiș, pe ordinea de zi fiind discutat și „proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului rectificat al județului Timiș pe anul 2014”.

Procurorii îl suspectează pe Titu Bojin că direcționa alocări bugetare din bugetul Consiliului Județean Timiș către unități administrativ teritorial din județ, în vederea finanțării contractelor pe care acestgea le aveau în derulare cu SC Ecomet West SRL.

Sumele de bani obținute din contracte erau virate în conturile societății Ecomet West SRL, administrată de către Marius Didilă, care îl anunța pe George Didilă, iar acesta îi transmitea lui Bojin și Mihoc situația încasărilor din contractele încheiate, potrivit acelorași documente.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin (PSD), suspectat de fapte de corupție, a fost ridicat de anchetatori de la locuința sa, miercuri dimineață, la ora transmiterii acestei știri având loc percheziții la sediul CJ, la Direcția Apelor Banat și la mai multe primării din județ.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descins, miercuri dimineață, la locuința președintelui Consiliului Județean (CJ) Timiș, din comuna Remetea Mare, aflată lângă Timișoara.

Bojin a fost ridicat de anchetatori și dus la sediul CJ, unde procurorii fac percheziții în prezența acestuia. La intrarea în sediul instituției, Bojin a spus că nu știe despre ce este vorba și urmează să afle.

La ora transmiterii acestei știri, procurorii DNA fac percheziții și la Direcția Apele Române Banat, precum și la sediile a 17 primării din județ, printre care Otelec și Birda.

La finalul perchezițiilor, Titu Bojin ar urma să fie dus la DNA central, structură care instrumentează acest dosar

Potrivit unor surse judiciare, Titu Bojin este suspectat de luare de mită, iar ancheta vizează contracte de achiziții atribuite ilegal de Consiliul Județean Timiș.

În 10 octombie, președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, a fost audiat la Parchetul ICCJ într-un dosar de evaziune fiscală privind mai multe contracte semnate între Direcția Apele Române Banat și o firmă care a aparținut soției și fiului acestuia.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că președintele Consiliului Județean Timiș a fost citat de procurori pentru a da declarații de martor în dosarul în care se fac cercetări pentru presupuse fapte de evaziune fiscală de la Direcția Apele Române Banat, cauză preluată de procurorii Parchetului instanței supreme de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.

În 11 octombrie 2013, președintele Consiliului Județean Timiș a fost audiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș în același dosar, în care sunt vizate mai multe contracte semnate între Direcția Apele Române Banat și o firmă care aparținea soției și fiului acestuia. Tot atunci au fost audiați de procurori soția și fiul lui Titu Bojin. Titu Bojin declara atunci că nu are nicio implicare în dosarul de evaziune fiscală și că nu el a semnat, în 2008, contractele dintre Direcția Apele Române Banat și firma care a aparținut soției sale.

Președintele CJ Timiș spunea că în acest dosar este vorba despre taxe și impozite care nu au fost plătite statului de către firmă și că toate documentele au fost semnate de contabil.

Potrivit anchetatorilor, aceste contracte au fost semnate în anul 2008, când Titu Bojin ocupa funcția de director al acestei Direcții.

Firma Temadi TMB, care a aparținut Mariei și lui Emilian Bojin, a fost vândută, potrivit președintelui CJ Timiș, în anul 2011.

Titu Bojin a fost directorul Direcției Apelor Române Banat în perioada 2001- 2011, în prezent fiind președintele Consiliului Județean Timiș și liderul PSD Timiș.

Departamentul Corespondenți, [email protected]

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a TikTok după ce CNA a cerut o anchetă privind campania online a...
Ce salariu lunar are Elena Lasconi în Câmpulung Muscel. Câștigă dublu cât soțul ei
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Rusia încearcă să provoace România. Ambasadorul lui Putin a înfipt, la propriu, steagul Rusiei în...
Ce se întâmplă în Pakistan: capitala este blocată, internetul este tăiat, mii de protestatari se...
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în...
Băutura alcoolică pe care această femeie de 110 ani o bea în fiecare zi, de...
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum...
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
România va intra complet în Schengen începând cu 1 ianuarie 2025! Anunțul președintelui Klaus Iohannis
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește...
BREAKING NEWS Vize SUA. Rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61%, sub pragul...
Orașul SECRET de sub Groenlanda! Ce s-a găsit în TUNELURILE de sub gheață?
Lovitură de la Comisia Europeană. Decizie pentru Călin Georgescu: Ilegal
Cumpărăturile online, schimbare revoluționară. Aplicația care ne va face viața mai ușoară
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriela Cristea, declarații emoționante despre cele două sarcini realizate prin cezariană. “Fetele mele au văzut...
Dan Negru, mesaj emoționant înainte de turul II al alegerilor prezidențiale: ”Nu vă certați cu...
BANCUL ZILEI. Bulişor: - Mami, colegii îmi zic că am capul mare!
O boală de piele rară și mortală a fost vindecată pentru prima dată