Fondul Monetar Internațional a descoperit „o gaură” de 15 miliarde de dolari în economia Ucrainei, dincolo de pachetul de 17 miliarde de dolari pe care l-a rezervat pentru această țară. „Prăpastia” este cu atât mai îngrijorătoare cu cât și alte economii ale lumii se confruntă cu o creștere mai lentă și nu doresc să susțină financiar Ucraina.
Afectată de conflictele militare, care s-au înregistrat în multe regiuni importante din punct de vedere industrial și de scăderea exporturilor către Rusia, economia Ucrainei se va contracta cu 7% în acest an, potrivit cifrelor guvernamentale. Rezervele monetare ale Ucrainei s-au diminuat, generând îngrijorări cu privire la capacitatea băncii centrale de a stimula moneda națională, hryvnia. Dacă moneda ucraineană – care a evoluat cel mai prost în acest an – va scădea și mai mult, Ucraina se va aventura pe teritoriul riscant al hiperinflației, unde prețurile se majorează cu 50% de la lună la lună. La nivelul Ucrainei, inflația s-a situat la 22% în luna noiembrie.
„Nu ne referim la simpla finanțare a rezolvării unei probleme și programul actual nu poate face totul de unul singur”, a spus Tim Ash, șeful diviziei de cercetare a piețelor emergente de la Standard Bank. Expertul a mai declarat că guvernul și creditorii au realizat, în sfârșit, că Ucraina are nevoie de un nou împrumut.
Dacă bailout-ul nu va fi pus în vigoare, țara condusă de Petro Poroșenko se va prăbuși, scrie cnbc.com. Ucraina a devenit un simbol important pentru Rusia și țările occidentale, pe măsura răcirii relațiilor dintre președintele rus Vladimir Putin și restul lumii.