„Atunci când se afla la putere, Castro nu a recurs la forță sau la violență pentru a rezolva crizele și conflictele în relațiile internaționale, în special cu Statele Unite”, a asigurat Liu Zhiqin, unul dintre organizatorii „Premiului de Pace Confucius”, citat joi de cotidianul Global Times.
Părintele Revoluției Cubaneze, „se dedică fără încetare întâlnirii cu lideri și organizații străine și a servit cauza eliminării armelor nucleare”, după ce s-a retras de la putere, în 2008, a adăugat el.
El lider maximo este totuși cunoscut pentru că în timpul Războiul Rece a susținut militar diverse regimuri marxiste sau mișcări revoluționare din Africa sau America Latină, mergând până la trimiterea unor trupe combatante în țări precum Angola, Namibia, Etiopia sau Mozambic.
Fidel Castro a invitat URSS-ul să instaleze în Cuba rachete nucleare îndreptate către Statele Unite, aducând cele două blocuri în pragul războiului atomic în 1962.
Președintele chinez Xi Jinping a avut o lungă întrevedere cu Fidel Castro în timpul vizitei sale oficiale în Cuba în iulie.
Pentru ediția din 2014 a Premiului Confucius, Fidel Castro s-a aflat în cursă cu președintele sud-coreean Park Geun-Hye, secretarul general al ONU Ban Ki-moon sau Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), un grup regional care se vrea o alternativă la ascensiunea Statelor Unite.
Primul „Premiu de Pace Confucius” a fost atribuit în 2010 fostului vicepreședinte taiwanez Lien Chan de către o asociație chineză până atunci necunoscută, cu o zi înainte de înmânarea la Oslo a Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez, condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare de către regimul comunist.
Pentru ediția din 2011, cercetătorii și profesorii membri ai „juriului” Confucius l-au ales pe Vladimir Putin din cauza „acțiunilor sale remarcabile pentru păstrarea păcii în lume”.