Opt recife artificiale care vor funcționa ca niște bariere de corali vor fi scufundate în largul Mării Neagre, pentru salvarea ecosistemului, informează Știrile ProTv.
Proiectul aparține bulgarilor, în colaborare cu câțiva parteneri români, care vor să dea viață Mării Negre. Odată cu asta și turiștii vor simti beneficiile, pentru că recifele artificiale vor filtra apa, iar, în câțiva ani, ea va deveni mai limpede.
Dispozitivele înalte cât un bloc cu trei etaje vor fi instalate în zona Cazinoului din Constanța, la aproximativ 500 de metri în larg. Totodată, vor fi instalate în toate țările riverane Mîrii Negre, precum Georgia, Turcia, Bulgaria și Ucraina.
Recifele artificiale vor avea același rol ca bariere de corali, pe care se vor fixa scoici și alge. Astfel, am putea spera ca viața din Marea Neagră să reînvie. Din cele 26 de specii cu valoare comerciale câte existau, acum mai exploatăm doar 5. În principal, hamsie, sprot și scrumbie.
Recifele artificiale au fost construite în Bulgaria și vor fi instalate în largul Mării, cu ajutorul unor macarale, cel mai probabil în primavara anului viitor.
Pe langa funcția principală, de filtrare a rezidurilor, vor deveni cu siguranță și o atracție turistică pentru amatorii de scufundări.