Oferte Crăciun și Revelion 2015. Plimbări cu sănii cu cai, mâncăruri secuiești și picnic în aer liber la Harghita

Oferte Crăciun și Revelion 2015. Plimbări cu sănii cu cai, mâncăruri secuiești și picnic în aer liber la Harghita
Publicat: 14/12/2014, 12:14
Actualizat: 21/08/2017, 07:06

Oferte Crăciun și Revelion 2015.În județul Harghita, cele mai căutate destinații turistice în perioada sărbătorilor de iarnă rămân stațiunea Băile Tușnad și pensiunile de pe Valea Ghimeșului, unde mai sunt locuri pentru Crăciun. În stațiunea Băile Tușnad, pentru Crăciun sunt rezervate 80 la sută din locuri, iar pachetele pentru Revelion s-au vândut în totalitate în primele două săptămâni din luna octombrie.

Mai sunt însă două hoteluri care au locuri disponibile. La unul dintre acestea, pachetele de trei, patru și cinci zile de cazare propuse pentru Crăciun costă între 535 și 870 de lei de persoană. La celălalt hotel, de patru stele, pachetul de Crăciun pentru trei nopți este valabil doar pentru un grup de minimum 16 persoane, iar prețul este de 1.000 de lei de persoană.

Pentru Revelion, în urma cererii turiștilor, a fost deschisă încă o sală pentru petrecere, unde masa festivă costă 280 de lei de persoană, iar cazarea pentru două persoane – 340 de lei pe noapte.

„De Anul Nou avem un meniu foarte bogat, venim cu produse noi față de anul trecut, creme speciale din avocado, ouă de prepeliță, icre, vor fi mai abundente meniurile din pește și mai puțin cele grele, care să îi încarce pe turiști. De asemeni, sunt surprize și în zona de SPA și wellness, unde vom lucra cu toți terapeuții nostri, care au făcut traininguri speciale, pentru alte tipuri de masaj decât anul trecut, când cererea a fost foarte mare în perioada sărbătorilor de iarnă”, spune directorul hotelului, Nicu Rădulescu.

Cei care și-au făcut rezervări pentru Revelion aici au plătit 1.600 de lei pentru patru nopți de cazare, cu pensiune completă, masa festivă, bal mascat, acces la piscină, jacuzzi, la saună și la sala de fitness, precum și serviciu de baby-sitting, la cerere.

În sejurul de Revelion în stațiunea Băile Tușnad turiștii își pot petrece timpul la Centrul Wellness, pe pârtia de schi, beneficiind și de excursii de patru ore cu săniile trase de cai în împrejurimile satului Lăzărești, cu popas într-o poiană pentru un picnic în aer liber, unde se vor servi tocană la ceaun cu pâine de casă, vin fiert și palincă.

La pensiunile de pe Valea Ghimeșului mai sunt libere doar nouă camere de Crăciun, toate locurile fiind ocupate de Revelion. Decorul natural, tradițiile vii și cultura originală atrag turiștii, prețurile fiind de 100 de euro pentru trei zile. Oferta include ritualul tăiatului porcului și pregătirea produselor tradiționale în ajunul sărbătorii Nașterii Mântuitorului, plimbări cu sania în satele din împrejurimi, iar cina este tradițională.

La aproximativ 15 kilometri depărtare de localitatea Valea Rece – unde se află mai multe pensiuni, într-un loc ferit de tumultul cotidian, Complexul Boros oferă o experienață unică de vacanță. În micul sat-muzeu, turiștii sunt cazați în 11 căsuțe țărănești vechi de peste un secol, cu mobilier antic tradițional.

Hrana este furnizată de iazurile pline cu păstrăvi, de pădurile din împrejurimi și de mica stână proprie, cu oi, păsări de curte, măgari și câini ciobănești.

Oferte Crăciun și Revelion 2015. Turiști din Ungaria

Ca în fiecare an, cele 110 de locuri de cazare au fost ocupate pentru Revelion cu multe luni înainte, de turiști din țară și din Ungaria.

„Sătucul nostru traditional se va transforma, începând din 30 decembrie și până în 2 ianuarie, în Casa dansului popular. Peste 100 de turiști ne vor fi oaspeți, toți iubitori de folclor autentic, pe care îi vom învăța dansurile specifice Transilvaniei, iar muzica populară va fi asigurată de tarafuri de lăutari și de ansambluri profesioniste din Valea Ghimeșului”, spune Molnar Szabolcs, administratorul complexului.

Costul unui sejur de patru zile, de Revelion, pe Valea Boroșului este de 100 de euro de persoană sau 450 de lei și, în afara serilor dansante, turiștii vor mai avea parte de tăiatul tradițional al porcului. Meniul zilnic și masa de festivă sunt alcătuite din produse făcute în casă, gemuri de zmeură, afine și mure culese din pădurile din jur, lapte, unt și brânzeturi de la stână, preparate tradiționale din porc – de la jumări și pâine unsă cu untură, acoperită cu solzi de ceapă roșie, paprika și un praf de sare, până la cârnați, caltaboș, sângerete, piftie, sarmale și friptură, pregătite după rețete la fel de vechi cât satul -, cozonaci cu mac și nucă, plăcinte cu urdă și cu mere, dar și ciorbe acrite cu zeamă de varză. Alături de ele, nelipsită de pe mesele de sărbători, va fi pâinea de casă frământată de gospodinele locului din grâu măcinat la moara de apă veche din 1873 și coaptă pe vatră.

În stațiunea Praid, Crăciunul este rezervat în proporție de 20 la sută, iar gradul de ocupare în perioada Revelionului este de 75 la sută în prezent.

„De Crăciun, pensiunile din Praid nu au pachete în ofertă, cazarea și masa se asigură în funcție de preferințele clienților. Locuri avem destule, iar programele se organizează separat, la cerere”, afirmă Laszlo Ildiko, șeful ANTREC Harghita.

Potrivit acesteia, de Revelion, cele mai căutate sunt pensiunile de trei stele, unde camerele au livinguri, băi și bucătării proprii, precum și acces la saună.

O pensiune de trei stele, situată la 100 de metri de Salina Praid și la 300 de metri depărtare de cel mai mare ștrand sărat din România, închiriază în regim la cheie pentru un grup, oferind 25 de locuri de cazare în nouă camere, fiecare cu baie proprie, contra sumei de 60 de lei de persoană pe noapte, masa fiind asigurată în sistem self-catering sau procurată de la restaurantele din jur.

O ofertă similară are o pensiune de trei stele situată în zona gării stațiunii, care închiriază la cheie cele șase camere de care dispune – două duble, trei triple și un apartament, unui grup de 17 persoane, costurile fiind de 3.000 de lei pentru trei nopți și de 4.000 de lei pentru cinci nopți.

Suplimentar, administrația pensiunii poate organiza un program cu vizite la meșterii din Corund, la Muntele de Sare, în Salină, la Hanul Pescăresc de la Câmpul Cetății (județul Mureș), în Cheile Bicazului și o excursie la ruinele Cetatății medievale Rapsonné care, potrivit legendei, a aparținut unei văduve frumoase, bogate și deosebit de șireată, care l-a păcălit chiar și pe diavol. Pentru acestea, turiștii trebuie să plătească separat.

O pensiune de patru stele, aproape de centrul stațiunii, situată într-o zonă împădurită în apropierea Târnavei Mici, concepută și construită într-un stil secuiesc vechi, care păstrează tradiția atât în arhitectură, cât și în decorațiune, are o ofertă pentru un grup de 12 persoane, pachetul de cinci zile cu pensiune completă și programe incluse costând 1.155 de lei de persoană.

„Programele garantate cuprind, în acest caz, o vizită cu căruțele la meșterii olari, prelucrători de iască și țesători din Corund, o vizită în salină și Călătoria în timp, adică o excursie la Valea lui Pavel, un cătun uitat de lume într-o zonă deosebit de frumoasă, unde casele sunt la distanțe de kilometri una de alta și de unde într-o zi însorită se pot vedea și Munții Făgăraș”, explică Laszlo Ildiko.

Turiștii care optează pentru un sejur de sărbători la Praid au ocazia să experimenteze și preparate din carne de vânat unicat, gătite după rețete proprii, care i-au făcut celebri pe bucătarii unui renumit restaurant din stațiune, cum ar fi pulpa de urs împănată cu prune uscate și servită cu mere coapte și sos de afine, „degețele de cerb” cu ciuperci, file de cerb în sos vânătoresc și găluște ungurești, iar pentru vegetarieni bulz ciobănesc fript în ulei și servit cu ceapă roșie și smântână.

Oferte Crăciun și Revelion 2015. Cine merge la Borsec

Stațiunea Borsec este preferată de iubitorii sporturilor de iarnă, dar și de persoanele vârstice, atrase de tratamentele SPA.

Președintele Asociației Turistice Borsec, Sarpatki Melinda, afirmă că până în prezent au fost rezervate 70 la sută dintre locurile disponibile de Crăciun, iar de Revelion nu mai este niciun loc liber.

Pentru Crăciun, administratorii pensiunilor oferă pachete de trei și patru nopți la prețuri cuprinse între 100 de lei pe zi de persoană cu demipensiune și 160 de lei pe zi de persoană cu pensiune completă.

„Cel mai ieftin pachet este de 400 de lei, iar cel mai scump este de 800 de lei depersoană, masa festivă de Crăciun fiind inclusă și observați că prețurile noastre sunt cele mai bune din țară, iar cine vine la noi pentru patru sau cinci zile nu se plictisește: pentru tineri avem pârtia de schi, patinoarul, sănii trase de cai, organizăm excursii la Grota Urșilor, în Poiana Zânelor, iar pentru cei vârstici avem SPA, saună, masaj, mofetă și izvoarele de ape minerale cu proprietăți curative”, spune Sarpatki Melinda.

Toate meniurile au specific unguresc, fiind alcătuite din produse tradiționale secuiești, pregătite în gospodăria proprie.

Pachetele de Revelion de cinci zile și patru nopți rămase disponibile pot fi achiziționate la prețuri cu aproximativ 10 la sută mai mici decât anul trecut, începând de la 410 lei cu mic dejun inclus și până la 1.200 de lei pentru o persoană, cu demipensiune sau cu toate mesele asigurate, inclusiv cea festivă din noaptea Anului Nou.

În județul Hunedoara, proprietarii de cabane și pensiuni din cele trei stațiuni montane – Straja, Parâng și Râușor – își atrag clienții de sărbători cu prețuri mai mici decât în anii trecuți sau închiriind cabanele „la cheie”.

Astfel, Emil Păran, proprietarul unui complex hotelier și al mai multor pârtii de schii din Straja, din Munții Vâlcan, spune că deja 70 la sută dintre locurile de cazare au fost rezervate pentru Revelion și peste jumătate pentru Crăciun.

„Am pregătit oferte care atrag turiștii. Pentru Crăciun avem trei nopți de cazare cu demipensiune, pomana porcului și masa festivă de Crăciun la 400 de lei. Pentru Revelion avem patru nopți de cazare cu pensiune completă, masă festivă în noaptea dintre ani cu 1.100 de lei, în camere cu două sau trei locuri, și cu 1.000 de lei în camere de patru locuri. Deja avem rezervări făcute și ne așteptăm ca în zilele următoare să fie mai multe rezervări deoarece avem zăpadă, stratul este de peste 40 de centimetri și ninge în continuare așa că pârtiile vor fi bune”, spune Emil Păran.

Anul trecut și în 2012, prețurile au fost mai mari decât anul acesta, pentru pachetul de Crăciun turiștii plătind 500 de lei de persoană, iar pentru Revelion – 1.300 de lei de persoană.

Și în stațiunea Parâng, unde anul trecut a nins foarte puțin și nu s-a putut schia decât câteva zile din întreg sezonul, ofertele sunt la prețuri mai mici față de anii trecuți, deși, spun cabanierii, cheltuielile au crescut.

„Am scăzut cam 10 la sută prețurile față de anul trecut la cazare și tot atât la masă, pentru a atrage turiștii. Pentru Crăciun nu am făcut nicio ofertă pentru că nu am avut anul trecut turiști în această perioadă, iar de Revelion avem patru nopți-cinci zile, cu pensiune completă și masă de Revelion all-inclusive 800 de lei de persoană. Din cele 30 de locuri în cabană sunt rezervate 10, însă sperăm că acum, după ce a început să ningă, să curgă rezervările”, spune Stelian Zanet, proprietarul unei cabane.

În schimb, cabanierii din stațiunea montană Râușor, din Retezat, și-au atras clienții cu închirierea „la cheie”. Prețurile diferă în funcție de numărul de locuri și de dotarea cabanelor și este între 500 de euro – pentru patru zile la o cabană de zece locuri și 1.500 de euro – pentru șapte zile la o cabană cu 18 locuri.

„La Râușor este tendința închirierii cabanelor «la cheie». Cabanierii scapă de grija gătitului, iar turiștii au avantajul că se organizează singuri. Din câte știu eu, peste 60 dintre cele aproape 70 de pensiuni și cabane sunt deja închiriate pentru sărbători”, afirmă șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu.

În zona stațiunii Râușor, unde sunt peste 500 de locuri de cazare în pensiuni și cabane, a nins puternic în ultimele zile, astfel că stratul de zăpadă măsoară peste 30 de centimetri.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal