Prima pagină » Știri externe » Belgia, paralizată de o grevă națională împotriva măsurilor de austeritate

Belgia, paralizată de o grevă națională împotriva măsurilor de austeritate

Belgia, paralizată de o grevă națională împotriva măsurilor de austeritate
O grevă națională împotriva măsurilor de austeritate decise de Guvernul de dreapta paralizează luni Belgia, începând de la aeropotul din Bruxelles, unde niciun avion nu va decola sau ateriza, și până la spitale, care vor fi închise și vor prelua doar cazurile de urgență, relatează AFP.

Mișcarea de protest de 24 de ore intervine după o serie de greve la nivel regional, care au afectat deja puternic activitatea țării în ultimele trei săptămâni, și denunță programul de economii de 11 miliarde de euro anunțat de noul Guvern condus de liberalul Charles Michel, format la începutul lunii octombrie.

Coaliția aflată la guvernare la Bruxelles, care îi include și pe naționaliștii flamanzi din formațiunea N-VA, ceea ce reprezintă o premieră în istoria regatului, are, de asemenea, în vedere creșterea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, începând din 2030.

Greva a început duminică seara în transporturi: după ora locală 22.00 (23.00, ora României), niciun avion nu a mai decolat sau aterizat la aeroporturile din Belgia, ceea ce reprezintă 600 de zboruri anulate doar la aeroportul internațional din Bruxelles, după ce controlorii de trafic aerian au decis să se alăture mișcării de protest.

Zborurile au fost deviate către aeroporturi din țările vecine, în Franța (Lille), Olanda (Maastricht și Amsterdam) și Germania (Koln), iar autobuze au fost introduse pentru transportul pasagerilor spre și de la aeroporturile din Bruxelles și Charleroi, al cărui director a menționat o „adevărată catastrofă”.

De asemenea, circulația trenurilor a fost oprită duminică seara, iar niciun tren Thalys, TGV sau Eurostar (spre Londra) nu va tranzita luni Belgia. Navigația comercială spre și din porturile din Zeebruges și Anvers a fost suspendată începând de duminică din motive de securitate.

Niciun autobuz, tramvai sau metrou nu urmează să circule în Flandra și în Valonia. Un sindicat al șoferilor de camioane a amenințat că va bloca autostrăzile luni dmineața.

– „Pichete” în fața companiilor

În același timp, școlile, creșele, închisorile, administrațiile, dar și spitalele, unde toate consultațiile și operațiile care nu reprezintă o urgență au fost anulate, s-au solidarizat cu greva organizată de cele trei mari sindicate FGTB (socialist), CSC (creștin) și CGSLB (liberal). La rândul său, Asociația sindicală a magistraților (ASM) s-a alăturat grevei, deși a denunțat „punerea în pericol a serviciilor publice”. De asemenea, programele radio vor fi oprite, iar edițiile tipărite ale cotidienelor belgiene nu vor apărea luni.

Totodată, activitatea sectorului industrial și de distribuție, cum ar fi poșta sau serviciile de salubrizare, va fi diminuată sau oprită. Accesul la companii, zone de de activitate și zone industriale riscă să fie blocat de „pichete” ale greviștilor. În acest context, organizațiile patronatelor belgiene s-au adresat primarilor din țară, precum și autorităților regionale, cărora le-au cerut să intervină împotriva acestor „pichete”, întrucât salariații care doresc să muncească sunt împiedicați să ajungă la locul de muncă.

Sindicatele au întrunit numărul record de 120.000 de persoane la manifestația organizată la 6 noiembrie la Bruxelles. Sindicatele belgiene sunt nemulțumite de reducerile din serviciile publice, cultură sau transporturi decise pentru următorii cinci ani de noul Guvern, care, de asemenea, are în vedere să renunțe în 2015 la indexarea salarială prin care, în fiecare an, salariile sunt mărite în raport cu inflația.

Considerat de opoziție și sindicate adevăratul lider al coaliției de la Bruxelles, deși nu a fost inclus în Guvern, liderul N-VA și primar al orașului Anvers, Bart de Wever, a criticat în ultimele zile acțiunea sindicatelor belgiene.

El a denunțat o „grevă politică”, susținută de Partidul Socialist prin intermediul sindicatului FGTB, iar ulterior a acuzat sindicatele că „prezintă informații false oamenilor” în legătură cu scăderea puterii de cumpărare. O tentativă de „diversiune”, a răspuns, în replică, secretarul general al FGTB, Marc Goblet, în timp ce colega sa din sindicatul creștin CSC, Marie-Hélène Ska, l-a îndemnat pe De Wever să facă noi calcule. O întâlnire cu Guvernul este prevăzută în cursul acestei săptămâni, dar sindicatele au avertizat deja că ar putea organiza începând din ianuarie noi acțiuni de protest.