Grindeanu, validat ministru pentru Societatea Informațională: Riscăm să plătim penalități de 0,1% pe zi dacă nu plătim tranșa la contractul cu Microsoft

Grindeanu, validat ministru pentru Societatea Informațională: Riscăm să plătim penalități de 0,1% pe zi dacă nu plătim tranșa la contractul cu Microsoft
Publicat: 15/12/2014, 16:23
Actualizat: 22/03/2019, 10:13

Sorin Mihai Grindeanu, validat luni de Parlament în funcția de ministru pentru Societatea Informațională, a precizat că dacă statul nu își va plăti rata la contractul cu Microsoft, statul va plăti penalități de 0,1% pe zi, penalitățile urmând să curgă de la începutul anului viitor.

„De la începutul anului viitor, dacă statul român nu va plăti rata la Microsoft, pe care trebuia să o plătească în octombrie, o tranșă de 50 de milioane de lei (circa 12-13 milioane de euro), vor începe să curgă penalități de 0,1% pe zi”, a arătat Grindeanu.

Contractul se referă la dreptul de folosire a unor licențe pentru produsele Microsoft în instituțiile publice.

Predecesorul lui Grindeanu, Răzvan Cotovelea, a prececizat recent că plata sumei de 50 milioane de lei pentru licențele Microsoft, prevăzută în bugetul Ministerului pentru Societatea Informaționalã pentru acest an, se va efectua atunci când vor fi întrunite toate condițiile legale.

„Avem banii prevăzuți în bugetul ministerului pentru acest an, dar nu am efectuat plata pentru nu sunt întrunite toate condițiile legale. În momentul în care aceste condiții sunt îndeplinite, vom efectua plata conform contractulu”, a spus Cotovelea.

El a adăugat că amânarea efectuării plății este efectul verificărilor aflate în curs cu privire la numărul licențelor utilizate.

„De asemenea, trebuie verificate condițiile exact așa cum sunt ele stipulate în legislația privind execuția bugetară. Trebuie să primim răspunsuri de la diferite alte instituții, respectiv Parchet, dacă și acest contract cu Microsoft (din 2011 – n.r.) va fi subiectul unei investigații. După ce aceste condiții vor fi îndeplinite, vom face plata, care nu se va face către Microsoft, ci către o bancă, către care a fost cesionat contractul”, a spus ministrul.

În iulie 2013, Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) a transferat către UniCredit Țiriac suma de 25 milioane de lei (5,63 milioane de euro) pentru utilizarea a 186.087 licențe Microsoft de către Ministerul Educației, în baza unui contract cesionat către bancă de D-Con.Net AG (Elveția).

Plata a reprezentat ultima tranșă (a treia) dintr-un contract încheiat în august 2011 și valabil până la 31 decembrie 2012, prin care MSI s-a obligat să achite D-Con.Net AG, în trei tranșe, suma de 13,9 milioane de euro pentru închirierea dreptului de utilizare a unui număr de 186.087 de licențe Microsoft pentru Ministerul Educației.

„Plata efectuată a fost aferentă contractului subsecvent 108/17.08.2011”, se arăta într-un răspuns al MSI din 12 august 2013 remis la solicitarea Mediafax.

Anterior, ministerul a achitat două tranșe, respectiv 3.746.748 euro în anul 2011 și 5.078.925,50 euro în anul 2012.

În urma unei licitații din iulie 2009, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (actualul MSI) s-a obligat să plătească, până în 2012, suma de 90,18 milioane de euro (TVA inclusă) pentru dreptul de utilizare a unui număr de 163.427 licențe Microsoft de către circa 30 de instituții publice, printre acestea numărându-se mai multe ministere.

Furnizorul dreptului de utilizare a licențelor a fost asocierea de firme D-Con.Net AG, D-Con.Net GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG, Dim Soft SRL și Microsoft România (în calitate de subcontractant), singurul ofertant care s-a înscris la licitația organizată de minister.

Contractul încheiat între D-Con.Net AG și MSI a fost cesionat către UniCredit Țiriac Bank în septembrie 2009.

În intervalul 2010-2012, MSI a plătit, în trei tranșe, suma de 90,18 milioane de euro pentru închirierea cu opțiune de cumpărare a drepturilor neexclusive de utilizare a licențelor Microsoft pe o durată de 3 ani, până la 30 septembrie 2012, pentru instituțiile administrației publice centrale prevăzute în anexa nr. 2 la HG 460/2009.

În total, pentru utilizarea licențelor Microsoft în perioada 2009-2012, suma pe care MSI a plătit-o se ridică la 104,1 milioane de euro, respectiv 90,2 milioane de euro și 13,9 milioane de euro.

Pentru asigurarea legalității utilizării licențelor Microsoft utilizate în instituțiile publice în intervalul 2013-2015, părțile au încheiat un alt contract în valoarea totală de 33,25 milioane de euro.

„Plățile se vor efectua în perioada 2013-2015 în tranșe egale anuale de 11.084.730,86 euro”, se arăta în răspunsul MSI din august 2013.

În intervalul 2005-2009, autoritățile române au plătit pentru utilizarea licențele Microsoft în perioada 2004-2009 suma de 105,08 milioane de dolari, în baza unu contract semnat în aprilie 2004 între Secretariatul General al Guvernului (SGG) și Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, partenerul Microsoft Ireland Operations Limited.

În luna septembrie a acestui an, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Codruța Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție să ceară Senatului și Camerei Deputaților aviz pentru urmărirea penală a foștilor miniștri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme și Șerban Mihăilescu.

De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmăririi penale a lui Dan Nica.

Pentru alți cinci foști miniștri vizați în acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Adriana Țicău, s-au formulat solicitări similare către președintele Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor