Un tribunal american l-a condamnat pe sublocotenentul Lawrence J. Franks Jr. la patru ani de închisoare și la excluderea din armata americană, pentru că și-a abandonat unitatea, în 2009, scrie The New York Times (NYT).
În prezent în vârstă de 28 de ani, el a declarat în Curtea Marțială că avea impulsuri sinucigașe de mai mulți ani. Însă condițiile dificile din Legiunea Străină i-au permis să scape de drepresie, a spus tânărul.
„Aveam nevoie să fiu ud, să-mi fie frig și foame”, a declarat el pentru ziarul american, înainte de condamnare. „Aveam nevoie de viața istovitoare pe care am găsit-o in Legiune”, a adăugat el.
Sublocotenentul a fost dat dispărut de la unitatea sa medicală de la Fort Drum, în statul New York (nord-est). Fără să-și informeze familia, el a luat un zbor către Paris și s-a înrolat pentru o perioadă de cinci ani Legiunea Străină. Acest corp de elită al armatei franceze, creat în 1831, permite recruților să-și schimbe identitatea și să-și facă o nouă viață.
Devenit legionarul Christopher Flaherty, americanul începe de jos și înregistrează o ascensiune rapidă, marcată de numeroase decorări. Între altele, el a efectuat misiuni în Republica Centrafricană și la Djibouti, a fost însărcinat cu securitatea generalului de brigadă Laurent Kolodziej, comandantul Armatei franceze în Mali în timpul intervenției militare din 2013 împotriva rebelilor islamiști, potrivit NYT.
„Este un bărbat pe care nu-l voi uita niciodată și de care voi rămâne alături pentru totdeauna”, a declarat Kolodziej, depunând mărturie prin videoconferință în Curtea Marțială. „Este mai mult decât un soldat înnăscut, este un gentleman înnăscut. Mi-ar plăcea să am zece oameni ca el în echipa mea și aș fi cel mai fericit dintre generali”, a subliniat el.
La încheierea contractului de cinci ani, în martie 2014, Lawrence Franks a părăsit Legiunea și s-a predat la o bază a armatei americane din Germania, pentru a-și revedea familia și a-și înfrunta responsabilitățile, scrie ziarul.
Procurorii militari l-au acuzat că și-a neglijat îndatoririle și a provocat probleme de securitate unității sale, afirmând că tânărul militar a dezertat pentru a evita să fie trimis în Afganistan un an mai târziu.
Însă el a declarat că nu putea să aștepte atât de mult timp. „Mă simt foarte prost pentru durerea pe care am produs-o familiei mele, pentru perturbarea unității mele”, a declarat el. „Dar nu regret ceea ce am făcut – nimic, bine sau rău – pentru că acest lucru mi-a salvat viața”, a subliniat tânărul.