„Continuu să cred că Rusia reprezintă principala amenințare pentru securitatea regională, mai degrabă din punctul de vedere al energiei decât pe plan militar”, a declarat Ponta într-un interviu pentru trei agenții de presă internaționale.
„Toate țările din regiune depind mai mult sau mai puțin de importurile de gaz rusesc”, a precizat Ponta.
Chiar dacă România importă de la Gazprom doar aproximativ 15-20% din consumul de gaz necesar pentru perioada de iarnă, cred că „cea mai bună soluție pentru toți” ar fi constituirea „Uniunii Europene a energiei”, a afirmat Ponta. Actualul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, pledează pentru acest proiect.
Ponta a subliniat că Bucureștiul trebuie să ia o decizie în privința exploatării gazelor de șist. „Parlamentul trebuie să adopte o lege care să spună clar dacă autorizează (exploatarea gazelor de șist – n.red.), și în ce condiții, sau dacă interzice exploatarea”, a declarat Ponta, apreciind că decizia trebuie asumată atât de majoritatea parlamentară, cât și de opoziție.
Chevron a efectuat prospecții în nord-estul României, iar rezultatele, care vor stabili dacă există resurse de gaze de șist, „sunt în curs de analizare”, a comunicat pentru AFP compania americană, care s-a confruntat cu proteste în special în zona Pungești (Vaslui).
„Nicio activitate economică nu ar trebui să se desfășoare într-un mediu social ostil”, a subliniat Ponta, sugerând că România ar trebui să se concentreze pe exploatarea zăcămintelor de gaz de șist din platoul Mării Negre, unde, potrivit AFP, există zone aflate în concesiunea ExxonMobil (SUA) și OMV Petrom (Austria).
Cele două companii au anunțat în anul 2012 că au descoperit în această zonă un zăcământ reprezentând de opt ori producția anuală a României, adică între 42 și 84 de miliarde metri cubi de gaz.
Potrivit lui Ponta, una dintre prioritățile României va fi construirea unui gazoduct pentru transportarea acestui gaz spre rețeaua națională, un proiect estimat la peste un miliard de euro.