Prima pagină » Sănătate » Enzima care duce la îmbătrânirea pielii, descoperită accidental

Enzima care duce la îmbătrânirea pielii, descoperită accidental

Enzima care duce la îmbătrânirea pielii, descoperită accidental
Cercetătorii au identificat o enzimă despre care cred că este implicată în procesul îmbătrânire a pielii și cred că blocarea acțiunilor acestei proteine poate fi utilă pentru dezvoltarea de tratamente anti-îmbătrânire, potrivit dailymail.co.uk.

Oamenii de știință au efectuat un experiment, pe durata a 20 de săptămâni, pe șoareci care au fost supuși unui tratament de bronzare și au descoperit că animalele cărora le lipsea enzima Ganzyme-B au îmbătrânit mult mai puțin decât șoarecii în cazul cărora enzima era activă. De asemenea, cercetătorii au observat că animalele fără această enzimă aveau o piele mai fină, iar colagenul nu era afectat de îmbătrânire.

Descoperirea a fost efectuată din greșeală, în timp ce savanții investigau rolul enzimei în ateroscleroză și atacurile de cord. În timpul experimentelor, oamenii de știință au observat diferențe importante privind calitatea pielii între diferite grupuri de cobai.

„Acesta este unul dintre acele momente pentru care trăim, în lumea științei”, a declarat cercetătorul șef David Granville de la University of British Columbia.

„Eram interesați de efectele îmbătrânirii asupra vaselor de sânge; habar nu aveam că absența acestei enzime va avea vreun efect asupra pielii șoarecilor”, a mai spus Granville.

Cercetătorul a spus că echipa sa dezvoltă o serie de medicamente care să blocheze acțiunea enzimei Granzyme-B și speră să le poată lansa pe piață în scurt timp.

„Am produs inhibitori naturali și sintetici ai acestei enzime, care pot fi utili după expunerea excesivă la soare sau chiar în domeniul cosmetic. Este, în mod clar, primul lucru care vine oricui în minte”, a declarat savantul.

Cercetătorii au creat un mic salon de bronzare pentru șoarecii folosiți în cadrul experimentului, iar fiecare cobai era pus într-un carusel care se rotea sub lămpi cu lumină ultravioletă. Animalele erau expuse radiației UV de trei ori pe săptămână, fiecare sesiune durând trei-patru minute, perioadă suficientă pentru ca pielea să se înroșească, dar să nu se ardă.

În cea de 20-a săptămână a experimentului era vizibil faptul că șoarecii care fuseseră modificați pentru a nu avea enzima Granzyme-B aveau o piele mult mai sănătoasă, în timp ce animalele din grupul de control prezentau riduri.

„Circa 80% până la 90% din îmbătrânirtea vizibilă a pielii este cauzată de lumina solară. Am descopertit că prin inactivarea acestei enzime am putea proteja semnificativ împotriva pierderii colagenului, lucru care a prevenit apariția ridurilor la acești soareci”, a declarat profesorul Granville.

Granzyme-B pare să influențeze integritatea colagenului, demontând „schelele celulare” care țin țesutul laolaltă. Acest lucru duce la o slăbirea structurală, care se traduce la suprafață prin riduri.

Expunerea la lumina solară pare să crească nivelul enzimei, accelerând efectele negative asupra pielii.

Potrivit cercetătorului, multe produse cosmetice conțin colagen, pe care oamenii îl aplică pe piele, deși efectele sunt minimale.

„Adăugând colagen fără a rezolva problema inițială este ca și cum am pune lemne pe foc. Descoperirea oferă o soluție foarte realistă, putem inhiba enzima care distruge colagenul”, a spus David Granville.

Compania canadiană viDA Therapeutics, a profesorului Granville, lucrează la o loțiune care să prevină și să vindece arsurile solare.

Totuși, dacă în cazul șoarecilor, experimentul a funcționat pentru că animalele fuseseră modificate genetic pentru a nu mai avea enzima în cauză, în cazul oamenilor situația este mult mai complicată, Granzyme B fiind necesară organismului uman, fiind un element important al sistemului imunitar, iar îndepărtarea ei ar avea consecințe nedorite.

Citește și