Un purtător de cuvânt al KHNP (Korea Hydro and Nuclear Power) a declarat că nu există „nici o contaminare radioactivă” și nici o scurgere radioactivă nu a fost semnalată. Dar „trebuie să stabilim cauza scurgerii”, a adăugat el.
Angajații ar fi inhalat gaz de azot în timp ce efectuau controale de securitate într-o încăpere subterană plină cu cabluri a centralei Gori, în apropierea orașului portuar Busan, situat în sud-estul peninsulei, a precizat purtătorul de cuvânt.
Potrivit acestuia, angajații „au fost găsiți inconștienți și declarați morți după transferul lor la spital”.
Celelalte reactoare nucleare de la Gori funcționează normal, a precizat el, adăugând că scurgerea „nu are nici o legătură cu recentul atac cibernetic”.
Planurile și manualele reactoarelor de la Gori și ale centralei nucleare vecine Wolsong au fost publicate pe Twitter săptămâna trecută, precum și datele personale ale unui număr de 10.000 de angajați ai KHNP.
Potrivit operatorului nuclear, aceste informații nu erau clasificate și actul de pirataj nu poate provoca probleme la nici unul dintre cele 23 de reactoare din Coreea de Sud.
Scurgerea de gaze s-a produs la noul reactor nr.3 de la Gori, cel mai mare complex nuclear din Coreea de Sud. Reactorul era construit în proporție de 99 la sută și urma să intre în funcțiune în iunie 2015.
Autorul atacului cibernetic s-a prezentat drept președintele unui grup de activiști care se opun energiei nucleare și a amenințat că va dezvălui mai multe informații dacă Guvernul nu închide trei reactoare începând din 25 decembrie.