Autoritățile de la Evidența Persoanei și Stare Civilă din Constanța au amendat rudele pilotului decedat pe Siutghiol, pe motiv că nu ar fi declarat decesul lui Petre Corneliu Cătuneanu în timpul legal de 48 de ore de la deces. Amenda a fost de 50 de lei, dar pentru că a fost plătită pe loc, rudele au achitat doar 25 de lei.
Sora pilotului, jurnalista Marilena Nedelcu, a explicat că decesul pilotului a avut loc pe 15 decembrie, iar decesul a fost constatat oficial abia a doua zi, actele constatatoare ale decesului fiind emise de spital abia a doua zi, după ora 16. „Starea Civilă nu lucrează după ora 16, așa că am fost nevoiți să mergem a doua zi dimineață, pe 17, să declarăm decesul. Dar eu consider că tot ne-am încadrat în termenul de 48 de ore. Am plătit amenda, nu am stat să ne certăm”, a declarat Marilena Nedelcu.
Rodica Crăciun, directoarea Serviciului de Evidență a Persoanei și Stare Civilă din Constanța nu consideră că a avut loc nimic în neregulă și că doar s-a aplicat o procedură, aprobată de Consiliul Local Constanța.
„Asta este procedura. Eu nu cred că s-a încălcat legea. 25 de lei a fost amenda, pentru că s-a achitat pe loc”, a explicat Rodica Crăciun, la Realitatea TV.
Sursa: expresmagazin.ro
În 15 noiembrie, un elicopter SMURD care se întorcea din misiune s-a prăbușit în lacul Siutghiol din Constanța, toate cele patru persoane aflate la bord – medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) și copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani) – pierzându-și viața. Elicopterul transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Județean din Constanța și se întorcea de la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.
Operațiunile de căutare și salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunțat de un martor la numărul de urgență 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operațiunile de căutare pe lac. Intervenția s-a încheiat oficial pe 16 decembrie, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă.
Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București au dispus începerea urmăririi penale în acest caz pentru infracțiunile de neluare și nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. De asemenea, în continuarea cercetărilor, procurorii militari au extins urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ulterior, ancheta a fost preluată de Secția Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.