Prima pagină » Economic » Asigurătorii vor plăti mai mult la fondul de garantare a asiguraților de la 1 ianuarie

Asigurătorii vor plăti mai mult la fondul de garantare a asiguraților de la 1 ianuarie

Asigurătorii vor plăti mai mult la fondul de garantare a asiguraților de la 1 ianuarie
Asigurătorii vor plăti mai mult la fondul de garantare a asiguraților de la 1 ianuarie

„Începând cu exercițiul financiar 2015 se stabilesc următoarele cote de contribuție datorate de asigurători Fondului de garantare a asiguraților, astfel: 1% cota de contribuție pentru asigurările generale și 0,4% cota de contribuție pentru asigurările de viață. Cotele stabilite se aplică asupra volumului de prime brute încasate din activitatea de asigurari directe aferentă asigurărilor generale și, respectiv, asigurărilor de viață”, se arată în Norma 20/2014 privind cotele de contribuție datorate de asigurători Fondului de garantare a asiguraților.

În acest an, nivelul contribuției a fost de 0,8% pentru asigurările generale și de 0,3% pentru asigurările de viață și (similar anului anterior).

Majorarea contribuției a fost motivată de ASF prin creșterea mai rapidă a depăgubirilor și rezervelor tehnice în cazul polițelor cu risc ridicat comparativ cu dinamica primelor subscrise.

„Urmare a analizei evoluției pieței de asigurări pe perioada ultimilor 7 ani (2007 – 2013) și în special a evoluțiilor înregistrate de clasele de asigurări considerate cu un risc ridicat în ceea ce privește posibilitatea ajungerii în situația în care este necesară intervenția Fondului de garantare a asiguraților (FGA), analiza efectuată atât pe primele subscrise, cât și pe indemnizațiile plătite și rezervele tehnice aferente acestor clase, se constată o creștere mult mai mare a nivelului ultimelor două elemente față de primul”, se arăta într-o adresă obținută de MEDIAFAX și trimisă de ASF către asigurători.

Creșterea contribuției va permite garantarea unei bune funcționări a pieței asigurărilor și buna protecție a asiguraților și întărirea încrederii acestora, se mai spunea în document.

La sfârșitul anului 2013, disponibilitățile FGA au atins 844,8 milioane de lei.

Potrivit Legii 136/1995, acestea pot fi plasate în instrumente ale pieței monetare purtătoare de dobândă, la instituții de credit, în titluri de stat sau alte plasamente sau alocări stabilite prin legislația în vigoare.

În prezent, pe piața asigurărilor activează 37 de asigurători.

Citește și