În 2014 în economia americană au fost create aproape 3 milioane de locuri de muncă, cea mai mare creștere după 1999. Tendința este pe cale să continue în 2015 și va alimenta în mod sigur cheltuielile de consum, alături de scăderea prețurilor carburanților.
Intensificarea consumului va încuraja companiile să angajeze și să investească mai mult, iar rezultatul va fi o creștere economică de peste 3%, pentru prima oară după 2005.
„Următorii doi ani vor fi cei mai buni din cel puțin un deceniu. Există multe dovezi că creșterea economică accelerează”, a declarat Bernard Baumohl, economist la Economic Outlook Group.
Cel mai mare risc interm pentru creșterea economică de 3% ar fi o creștere peste așteptări a dobânzilor, dar după toate indiciile este improbabil ca Rezerva Federală să ia măsuri agresive în 2015.
Creșterea salariilor va accelera, după ani de zile de stagnare.
Una dintre principalele frâne pentru economie, în ultimii patru ani, a fost stagnarea salariilor, care au crescut în medie cu numai 2% pe an, ritm echivalent cu două treimi din media pe termen lung din SUA. Totuși, acest lucru este pe cale să se schimbe. Cu angajările în creștere și șomajul în scădere, companiile vor căuta angajați pentru a nu risca să piardă vânzări în favoarea concurenței dacă nu vor crește producția.
„Peste tot un de mă duc, proprietarii de companii anticipează creșterea cererii. Companiile vor trebui să mărească salariile pentru a atrage și a menține angajații”, a arătat Gus Faucher, economist la PNC Financial Services.
În luna noiembrie, numărul posturilor disponibile a atins al doilea cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani. De asemenea, numărul celor care își schimbă locul de muncă pentru un salariu mai bun este cel mai ridicat din ultimii cinci ani.
Rata șomajului va continua să scadă, iar efectul în economie va fi real.
Rata șomajului a scăzut în ultimii trei ani de la 8,6% la 5,8%, dar aproape nimeni, inclusiv Rezerva Federală, nu consideră că piața muncii este chiar atât de solidă.
Circa 18,1 milioane de oameni, de exemplu, vor o slujbă full-time, dar nu o pot găsi, un număr neobișnuit de mare după cinci ani și jumătate de redresare economică.
„Pînă la sfârșitul anului, rata șomajului va scădea la 5%-5,5%”, consideră Faucher.
Creșterea economică rapidă va reduce riscul deflației în Statele Unite.
Creșterea producției de petrol și avansul lent al economiei mondiale au dus la prăbușirea prețurilor petrolului cu aproape 50% în 2014, la circa 50 de dolari pe baril, iar efectul a fost încetinirea inflației.
Menținerea sau scăderea prețurilor vor susține salariile ajustate la inflație a angajaților americani, iar oamenii vor avea mai mulți bani de cheltuit, a spus Neil Dutta, director pentru economie la Renaissance Macro Research.
„Este imposibil să ai deflație într-o economie care crește cu peste 3% și creează locuri de muncă”, a explicat Baumohl.
Economia Statelor Unite va performa, chiar dacă economia mondială nu o va face.
Creșterea economică lentă la nivel mondial nu va afecta prea mult economia SUA. Exporturile americane ar putea stagna sau chiar scădea, dar vor fi compensate de importurile mai mici de petrol, fiind improbabil ca deficitul comercial să crească.
Chiar dacă ponderea comerțului exterior este mai mare ca niciodată, economia SUA este încă mai protejată ca oricare altă mare economie din Europa și Asia. Cheltuielile zilnice pentru servicii precum cele de coafură, curățătorie, consultanță financiară și alimentație publică sunt practic imune față de concurența străină. Astfel, cea mai mare economie a lumii poate încă funcționa ca o oază în deșert, în pofida pesimiștilor care consideră că acele vremuri au trecut.