Potrivit CNBC, comentariile președintelui BCE, Mario Draghi, au schimbat ecuația, acesta precizând că ar putea ajusta politica monetară în urma discuțiilor pe care le va purta la prima întâlnire cu liderii europeni din acest an, preconizată pentru 22 ianuarie.
Într-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, Draghi a declarat că riscul potrivit căruia banca centrală nu va reuși să mențină stabilitatea prețurilor a crescut față de acum șase luni.
„Planificarea pentru relaxarea cantitativă a fost decalată”, a spus Draghi, adăugând că moneda euro este influențată și de alți factori, precum aprecierea dolarului american și intenția Rezervei Federale de a crește dobânzile. „În prezent, acestea sunt elementele care alimentează slăbiciunea monedei euro”, a precizat șeful BCE.
Slăbiciunea euro este evidentă, scrie CNBC, moneda ajungând să valoreze 1,1936 dolari, după ce a fost tranzacționată la 1,1860 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani. BCE își dorește, probabil, ca euro să scadă, pentru a stimula economia și inflația, a subliniat Jesper Bargmann, șeful diviziei de tranzacționare Nordea în Asia. „Nu sunt sigur însă că ar vrea ca euro să se prăbușească în viitorul apropiat”, a semnalat acesta.
Cât de mult ar putea să scadă euro? Willem Nabarro, șeful diviziei de tranzacționare a acțiunilor în Europa pentru Exane BNP Paribas, consideră că valoarea de 1,1760 dolari este prima țintă – nivelul la care a fost introdusă moneda europeană, chiar dacă unii economiști vehiculează valori de 1,10 dolari – 1,15 dolari.
Atractivitatea euro ca rezervă valutară scade și Fondul Monetar Internațional confirmă acest fenomen. Astfel, cota rezervelor valutare în euro ale băncilor centrale globale a fost de 22,6% în T3 2014, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.
„Pentru a anticipa posibilul declin al monedei euro, trebuie să ne amintim că inflația și estimările cu privire la ea sunt strâns legate de inițiativele BCE”, a declarat Brian Martin, economist al ANZ. „Trendul euro/dolar a fost strâns legat de cel al prețurilor la petrol și va rămâne așa mult timp de acum înainte”.
Statul care a alimentat criza datoriilor din zona euro, Grecia, are din nou probleme. În ianuarie, Grecia va fi scena unor alegeri electorale și partidul de stânga, Syriza, ar putea câștiga cele mai multe voturi. Syriza a promis că va schimba condițiile „oneroase” ale împrumutului internațional primit de Grecia, riscând să destabilizeze relația țării cu restul Europei.
„Sondajele ne arată că unele state europene sunt la un pas distanță de alegerea unor politicieni neprietenoși cu piețele financiare, acesta fiind un alt motiv pentru investitori de a se feri de euro”, a subliniat JP Morgan într-o analiză remisă vineri.