Cei 152.000 de români care și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară au cheltuit circa 142 milioane de lei, cu 51% mai mult comparativ cu anul precedent, a anunțat luni Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
În străinătate au călătorit pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă aproape 9.000 de turiști, în scădere cu 12% de anul 2014. Cheltuielile acestora cu serviciile turistice au însumat 4,8 milioane euro, în scădere peste 8% față de anul anterior.
„După un an bogat în evenimente și cu speranța pentru un an mai bun, românii nu au fost cumpătați în cheltuirea banilor pentru deplasări, au demonstrat că știu să se distreze și să profite de vacanța prelungită de Revelion, unii alegând să plece în destinații externe, iar alții preferând să petreacă într-un club, restaurant, un hotel sau o pensiune din țară”, se arată într-un comunicat al patronatelor din domeniu.
Creșterea numărului de turiști în România se datorează campaniei de clasificare derulată de Autoritatea Națională pentru Turism în 2014, fiind clasificate în acest an peste 70.000 de noi locuri de cazare.
Cel mai mare avans se constată în segmentul rural, unde numărul de locuri clasificate aproape că s-a dublat. Din totalul de 100.000 de locuri de cazare, 80.000 de locuri au fost puse la dispoziție în această perioadă, fiind ocupate în proporție de 70% de cei 56.000 de turiști care au preferat să-și petreacă revelionul la țară.
Creșteri s-au înregistrat și în zonele montane, care au atras 37.050 de persoane, iar 31.500 de persoane au plătit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orașe ale României, în creștere cu aproximativ 5% față de anul anterior.
Alți 27.000 de români au ales să petreacă sărbătorile în stațiunile balneare, pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunării doar 100.
Tarifele au crescut față de anul anterior în medie cu 5%.
„Cererea a fost foarte mare în zonele montane și în marile orașe, iar creșterea mică a tarifelor față de anul trecut a făcut ca hotelurile, restaurantele și cluburile să fie ocupate în proporție mai mare în comparație cu Revelionul 2014. Preferințele romanilor s-au îndreptat către hotelurile de categorie foarte bună, hoteluri renumite sau spre oferte foarte ieftine. Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brașov, Păltiniș, Călimănești, Felix și zonele tradiționale rurale Bran-Moieciu, Maramureș, Bucovina”, se arată în comunicatul FPTR.
În ceea ce privește destinațiile externe, datele FPTR arată o scădere a numărului de turiști români cu 12% și de 8% a sumelor cheltuite. Cererea pentru locații exotice a crescut însă în continuare, datorată unui număr mare de zile libere, care permite deplasări în locuri îndepărtate, și a schimbării mentalității românilor cu venituri peste medie, care au început să renunțe la economii în ceea ce privește vacanțele. Cele mai solicitate destinații externe au rămas Austria, Bulgaria, Grecia și Franta.
O mare parte dintre turiștii români și-au cumpărat servicii turistice folosind sisteme de rezervări online, și de aceea numărul turiștilor individuali, care nu apelează la servicii de turism organizat prin agenții, este în continuă creștere, însă numărul acestora nu poate să fie apreciat, notează FPTR.
Federația mai arată că pentru prima dată în ultimii 25 de ani va fi posibilă scăderea tarifelor în turismul intern, în 2015, datorită reducerii TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care conțin cel puțin cazare dar și a utilizării voucherelor de vacanță, începând cu 1 ianuarie.