Prima pagină » Economic » Care sunt cei mai bine plătiți șefi de companii din Europa

Care sunt cei mai bine plătiți șefi de companii din Europa

Care sunt cei mai bine plătiți șefi de companii din Europa
Directorii de companii din Germania sunt cei mai bine plătiți din Europa, reușind pentru prima oară să îi depășească pe britanici în clasament.

Șefii din Germania au reușit, pentru prima oară, să îi depășească pe britanici la capitolul salarii. Un CEO german câștigă, în medie, 3,44 milioane de euro în timp ce un britanic obține 3,4 milioane de euro, potrivit unui studiu axat pe politica de renumerare a peste 500 de grupuri din cinci state europene, scrie Deutsche Welle.

Dacă șapte din zece șefi germani au primit în 2013 o mărire de salariu, 61% dintre directorii britanici nu au primit niciun ban în plus pe parcursul acelui an, potrivit profesorului Xavier Baeten de la Vlerick Business School din Belgia, cel care a condus echipa care a lucrat la acest studiu.

Spre comparație, salariile la patru din zece CEO belgieni au rămas la același nivel sau au scăzut în aceeași perioadă. Nu au fost luate în considerare instituțiile financiare.

Schimbarea din fruntea clasamentului reflectă presiunea pusă pe Marea Britanie pentru a ține în frâu practicile de salarizare exorbitante, care au atras mânia publică, dar și pe cea a investitorilor ca urmare a colapsului economic din 2008.

Salariile șefilor din Germania au început să crească din 1998, odată cu fuziunea dintre giganții Daimler și Chrysler, care a scos la iveală o diferență șocantă între politicile de renumerare din Germania și cele din Statele Unite.

În 2009, în Germania a fost introdusă o lege care lega recompensele directorilor de performanțeke pe termen lung ale companiilor, inclusiv de performanțele acțiunilor. Astfel, salariile celor care lucrau pe posturi de CEO au crescut și mai mult.

Baeten avertizează însă că acest lucru poate crea „un dezechilibru problematic” având în vedere că „bonusurile pe termen scurt, mai comune și deja destul de generoase” nu au fost reduse în mod corespunzător.

Aceste informații vin la scurt timp după publicarea unui alt studiu care atenționa că actuala cultură de compensare i-a făcut ca unii angajați aflați pe posturi executive să recurgă la mijloace discutabile pentru a stimula acțiunile, spre exemplu la fuziuni și la activități de achiziție, care nu garantează o profitabilitate sporită.

Raportul atenționa, de asemenea, că astfel de măsuri pot duce la „manipularea câștigurilor, asumarea unor riscuri excesive și aduc ameniințări la adresa culturii organizaționale”.

Profesorul Xavier Baeten susține că, în momentul de față, atât Germania, cât și Marea Britanie sunt în vulnerabile la astfel de riscuri.

Citește și