„Cele 7 fonduri de pensii obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfârșitul anului 2014 la un număr total de aproape 6,3 milioane de participanți, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro), potrivit datelor centralizate de asociație. În 2014, randamentul mediu obținut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 8,71%”, se arată într-un comunicat al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
În peroada analizată, activele Pilonului II au crescut cu 37%, evoluție „peste așteptările industriei”, determinată în principal de rezultatele investiționale foarte bune, se mai spune în comunicat.
„De la lansare și până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare în numele participanților contribuții brute totale în valoare de 15,2 miliarde de lei și au adăugat, prin activitatea investițională, câștiguri nete în valoare de peste 3,9 miliarde de lei (…)”, se arată în comunicat.
Din punct de vedere al performanțelor investiționale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2008 și până în prezent, un randament mediu anualizat de 11,08%.
În prezent, cota de contribuție virată către Pilonul II este de 4,5% din veniturile brute ale participanților, dar ea va crește la 5% începând cu luna martie și treptat până la 6%, potrivit legislației în vigoare.
Activele nete ale fondurilor de pensii reprezintă bani asupra cărora participanții au drept deplin de proprietate.