Sănătatea vine odată cu cardul. Totul despre „al doilea buletin” al românilor

Sănătatea vine odată cu cardul. Totul despre „al doilea buletin al românilor
Publicat: 10/01/2015, 16:18
Actualizat: 19/05/2015, 16:40

După ani de zile de discuții și amânări, cardul de sănătate va deveni funcțional de la 1 februarie. Documentul are rolul de a valida consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale sau farmacii. Astfel spus, de fiecare dată când vor solicita servicii medicale, pacienții le vor primi doar în baza cardulului, atât la medicul de familie cât și la orice alt cabinet, spital sau farmacie.

Chiar dacă intră în vigoare peste aproape trei săptămâni, cardul de sănătate va deveni practic obligatoriu peste o lună-două, iar acest lucru îl recunosc și autoritățile, care spun că va mai dura o perioadă până ce românii vor înțelege importanța acestui document și vor înțelege că nu vor mai putea benefica de servicii medicale decât în baza cardului.

„De la 1 februarie va începe procesul de obligativitate a cardului de sănătate. O lună-două vechiul sistem de identificare a calității de asigurat a unei persoane, respectiv interfața SIUI, și noul, respectiv cadrul de sănătate, vor funcționa în paralel. În această perioadă de timp pacienții se vor obișnui cu ideea de a purta cardul la ei. Sperăm că întreg procesul de acomodare să se facă cât mai repede”, a declarat pentru gândul Vasile Ciurchea, președintele Casei.

Ce informații sunt înscrise pe cardul de sănătate

Toți românii care au intrat în posesia cardului de sănătate trebuie să-l activeze. Acest lucru se poate face la orice furnizor de servicii medicale, cabinet, spital sau ambulatoriu, la care asiguratul apelează după primirea cardului. Pentru inițializare, posesorul cardului trebuie să aleagă un PIN, format din patru cifre.

Pe cipul cardului de sănătate vor mai scrise datele de identificare ale medicului de familie: numărul de telefon, numele, prenumele, codul medicului de familie al posesorului cardului.

Cardul de sănătate reprezintă „cheia” de acces la dosarul electronic al fiecărui român, dosar ce conține și informații privind grupa de sânge a asiguratului, Rh-ul acestuia. În cazul în care asiguratul dorește să fie donator de organe, informația poate fi introdusă doar în urma unei declarații date în fața notarului.

„Cardul de sănătate nu conține cifre dubioase, date pe care pacientul nu dorește să le treacă, iar pentru donatorul de organe este obligatorie declarația dată la notar. Cardul nu face altceva decât să confirme calitatea de asigurat sau de neasigurat și este oarecum similar cardului de la bancă, pe care, atunci când nu-l alimentezi, îl ții în portofel”, susține președintele CNAS, Vasile Ciurchea, care a admis că au existat beneficiari ai cardului care l-au refuzat, însă procentul acestora este foarte mic.

Deși mai sunt doar câteva săptămâni până când cardul de sănătate va deveni efectiv operațional, sistemul se confruntă cu diverse probleme care țin atât de distribuția cardurilor, cât și de activarea lor.

Cum vor intra în posesia cardurilor românii care nu au primit documentul prin Poștă?

Datele obținute de gândul în urma unei solicitări înaintate CNAS arată că până în prezent 12,5 milioane de români, trecuți de vârsta de 18 ani, au intrat în posesia cardurilor de sănătate. Până la 1 februarie instituția mai are de distribuit în jur de un milion de carduri. Dacă pentru documentele deja împărțite s-a apelat la serviciile Poștei Române, pentru care CNAS a încheiat un contract pe 4 ani în valoare de 37,5 milioane lei, echivalentul a 8,5 milioane euro, pentru restul șeful Casei a anunțat că va apela la serviciile medicilor de familie.

Reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și cei ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) contrazic autoritățile și spun că nu vor distribui cardurile restante. Aceștia au transmis, printr-un comunicat remis presei, la începutul săptămânii, că nu se vor implica în procesul de împărțire al cardurilor de sănătate rămase nedistribuite la nivelul caselor de asigurări județene și nici în acțiunile de distribuire ulterioare.

„Distribuirea cardului trebuie să fie finalizată de către CNAS. Cardul de asigurat este proiectul acestei instituții, nu al medicilor de familie. Cardul reprezintă un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent, adică de CNAS. Cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceștia, care nu poate include terți. În acest sens reiterăm necesitatea existenței unui contract între asigurat și asigurător, contract care să conțină obligațiile și drepturile fiecărei părți contractuale. Distribuirea cardului de sănătate nu este activitate medicală și nu este în concordanță cu curriculumul de pregătire în medicina familiei”, au precizat reprezentanții SNMF și FNPMF.

De partea cealaltă, președintele CNAS spune că distribuirea cardurilor de sănătate restante se va face prin intermediul medicilor de familie mai devreme sau mai târziu. Întrebat dacă îi va obliga în vreun fel sau altul pe medicii de familie să se implice în acest proces, Vasile Ciurchea a spus: „Nu vom sancționa noi, autoritățile, medicii de familie care nu vor să distribuie cardurile, ci o vor face propriii lor pacienți, care atunci când se vor afla că medicul lor nu vrea să le elibere cardul va fi nevoit să își caute un alt medic de familie care e dispus să se implice în procesul de distribuire. Casa nu fuge de responsabilități. Atunci când am decis ca medicii de familie să fie cei care distribuie cardurile de sănătate restante ne-am gândit la pacienți. Nu ni s-a părut normal ca un pacient care stă în satul Potlogi să parcurgă 50 de kilometri până la Casa Județeană de care aparține, respectiv cea din Dâmbovița. Ni s-a părut normal să se ducă la medicul de familie de care aparține, care are cabinet chiar la el în sat. Ăsta a fost singurul motiv pentru care am decis ca medicii de familie să fie cei care distribuie cardurile de sănătate restante”, a explicat președintele CNAS.

Reprezentanții CNAS au precizat pentru gândul că românii care nu au intrat în posesia cardului până la această dată din diverse motive vor primi în continuare servicii medicale. „Estimăm că în maxim două luni de la intrarea in vigoare, validarea serviciilor medicale se va putea realiza exclusiv în baza cardului național de sănătate”, au precizat aceștia.

Unde activăm cardul de sănătate?

Autoritățile au anunțat că documentul electronic va putea fi activat atât de un medic de familie, cât și de unul specialist. „Toți medicii au și știu să folosească cititoarele de card. Pacientul nu va mai fi obligat să se ducă la medicul de familie pentru a-și activa cardul. Îl poate activa chiar și la medicul specialist atunci când se prezintă la un consult de specialitate sau când se duce să îi prescrie o rețetă. Cardul de sănătate nu se poate activa la farmacie”, a mai spus pentru gândul șeful CNAS.

Deși Vasile Ciurchea susține că toți medicii, inclusiv managerii de spital, au fost înștiințați de acest lucru, prin circulare trimise la nivel național, se pare că mesajul nu a ajuns peste tot în țară.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, Dan Căpățână, a părut surprins când i s-a spus că inclusiv medicii care lucrează la el în unitatea sanitară pot activa cardul de sănătate. „Noi validăm informațiile de pe card, nu activăm carduri de sănătate. Suntem pregătiți în ceea ce privește achiziționarea de carduri de sănătate. Avem câte 4-5 cititoare pe secție. Medicii au fost instruiți de firma care ne-a adus cititoarele”, a declarat pentru gândul Căpățână.

La Spitalului Sfântul Spiridon, din Iași, personalul medical ce va folosi cititoarele urmează să fie instruit. „Suntem la început, dar până pe data de 1 februarie toată lumea va ști cum să folosească un cititor”, ne asigură managerul unității Ioan Bârliba, care a declarat pentru gândul că a achiziționat aparatele încă de la sfârșitul anului trecut.

Cât timp durează activarea cardului de sănătate?

În câteva luni, românii nu vor mai putea beneficia de servicii medicale dacă nu prezintă cardul doctorului care îl consultă.

Medicul Elena Măgureanu afirmă, însă, s-a chinuit mai bine de o lună să activezele cardurile primite prin Poștă de pacienții pe care îi are și nu a putut din cauza sistemului. „De fiecare dată îmi apare pe ecranul calculatorului eroarea 64. Bag cardul în cititor, îmi arată că îl citește și când să îl activez îmi apare pe ecran Erorr 64. Am cumpărat un cititor care este pe lista celor recomandate de cei de la Casă. Vin pacienții la mine din noiembrie să le activez cardurile și nimic. Le-am semnalat celor de la CNAS problemele pe care le întâmpin și răspunsul lor a fost că îmi mulțumesc și că se va remediat. Când? Am cititor și stau cu el pe masă și nu îl pot folosi pentru că programul nu funcționează cum trebuie. Termenul de 1 februarie pentru a intra în vigoare cardul de sănătate este unul optimist”, a declarat pentru gândul dr. Măgureanu.

O altă problemă semnalată de medicii de familie este cea a timpului prea mare petrecut pentru activarea cardurilor atunci când programul funcționează.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spun că activarea cardului de sănătate durează nu mai mult de un minut. Asta probabil în teorie. În practică, însă, medicii spun că stau în medie în jur de 2-3 minute la fiecare pacient. ” Am avut o pacientă în care am stat aproape o oră pentru că sistemul nu voia să îmi activeze cardul. După câteva încercări eșuate am reușit să îl activez. Pacienții devin agitați când văd că sistemul nu îl activează din prima sau când stau mai mult de 5 minute pentru acest proces”, a declarat pentru gândul dr. Marina Luculescu, medic de familie.

Cum pot folosi persoanele imobilizate la pat cardul de sănătate?

Cardul de sănătate este un document electronic cu ajutorul căruia medicii pot verifica dacă o persoană este asigurată sau nu. Cardul de sănătate va asigura accesul la servicii medicale pe teritoriul României. De acest document beneficiază românii care sunt asigurați și care au peste 18 ani. Minorii beneficiază de servicii medicale gratuite conform legii și nu au nevoie de card de sănătate pentru a demonstra că sunt sau nu asigurați.

Card de sănătate vor avea inclusiv persoanele imobilizate la pat sau care nu se pot deplasa din varii motive, dar care sunt asigurate. „Aceste persoanele intră în posesia cardului de sănătate ca toți românii: prin Poștă sau prin intermediul medicului de familie. Având în vedere că avem de-a face cu situații speciale, în cazul acestor pacienții aparținătorii sunt cei care vor putea activa cardul de sănătate al unei astfel de persoane și tot ei îl vor folosi pentru a cumpăra medicamentele necesare persoanei în cauză. Există un câmp unde poate fi trecută o altă persoană decât proprietarul cardului. De cele mai multe ori este vorba de un aparținator. Acesta se duce la medicul de familie și activează cardul, unde i se dă un cod PIN. Apoi, când se duce la farmacie pentru a cumpăra medicamentele persoanei imobilizate la pat se prezintă cu cardul pacientului bolnav. În cazul lui va putea să ia tratamentul necesar”, a mai spus preș CNAS, Vasile Ciurchea.

Pacienții care vor ajunge la spital în stare gravă vor beneficia de serviciile medicale necesare fără a face dovada cardului de sănătate. „Cardul va fi folosit din momentul în care starea pacientului este una stabilă”, a spus Dan Căpățână, managerului de la Spitalul Județean de Urgență Constanța.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză