DOSARUL TORȚIONARILOR. Martor: Vișinescu a înfipt baioneta în inima lui Mihalache să se asigure că a murit

DOSARUL TORȚIONARILOR. Martor: Vișinescu a înfipt  baioneta în inima lui Mihalache să se asigure că a murit
Publicat: 09/01/2015, 09:02

La termenul de joi al procesului în care este judecat fostul comandant de la penitenciarul Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, mai mulți martori au declarat că acesta era de o „barbarie extremă” și au relatat cele aflate din mărturii directe ale membrii familiilor lor, și ei deținuți ai acestui penitenciar, dar și din cele ale altor foști deținuți.

Unul dintre acești martori, Ionuț Gherasim, le-a arătat judecătorilor că bunicul său, Ilie Lazăr, a fost încarcerat Râmnicu Sărat în perioada 4 martie 1955 – 11 iulie 1959. El a mai spus că a fost primul șef de cabinet a lui Corneliu Coposu și că îi știe pe mai mulți foști deținuți de la acest penitenciar, între care pe Camil Demetrescu și Ioan Bărbuș.

Gherasim le-a mai spus judecătorilor că l-a cunoscut personal pe Alexandru Vișinescu, în 1990, în urma unui incident petrecut între acesta și Corneliu Coposu. „În 1990, mă aflam împreună cu Corneliu Coposu și alte persoane la o întâlnire politică. În drum spre locație, era iarnă, erau troiene. Corneliu Coposu a sărit peste troiene și a traversat în fugă strada către o persoană pe care nu o cunoșteam. L-am auzit, în fuga mea spre cei doi, pe Coposu spunând următoarele: «Dacă vrei să mă chemi ca martor în procesul dumitale, eu voi veni ca martor, dar nu pentru dumneata, și voi spune că ești nebun, pentru că doar un nebun putea face ce ai făcut dumneata acolo»”, a relatat el.

Același martor a mai spus că, înțelegând parțial despre ce este vorba, a vrut să-l „ia la rost” pe Vișinescu, moment în care Coposu l-a oprit și i-a spus că „doar Dumnezeu va hotărî ce se va întâmpla cu acest om”.

Ionuț Gherasim a mai arătat că, potrivit relatărilor bunicului său, la penitenciarul Râmnicu Sărat, oamenii erau bătuți cu cruzime peste picioare, cu ciocanul, și îndurau friguri cumplite. Toate aceste metode erau comandate de către directoratul unității, respectiv de Vișinescu și locotenenții săi.

El a adăugat că și mama sa a fost încarcerată, timp de 17 ani, la Râmnicu Sărat și, la ieșire, a spus că tot ce va reține din perioada de detenție este figura „călăului” Alexandru Vișinescu.

Tot Gherasim a arătat că este invalidă susținerea lui Vișinescu cum că ar fi primit ordine să procedeze de o asemenea manieră, arătând că legile și regulamentele în vigoare la acea vreme nu prevedeau așa ceva.

Un alt martor, Mihai Marinescu, le-a relatat judecătorilor susținerile celui mai tânăr dintre deținuții de la acea vreme – Ion Ovidiu Borcea. Astfel, a arătat martorul, Borce ar fi făcut mai multe găuri în zidul celulei unde a fost încarcerat, prin care putea vedea în celula lui Ion Mihalache. „El (Borcea – n.r.) a povestit toate bătăile și metodele de tortură la care a fost supus Ion Mihalache, inclusiv despre cum Alexandru Vișinescu a înfipt baioneta în el, ca să se asigure că e mort. Aceeași tehnică a fost aplicată lui Jenică Arnăutu (luptător din grupări de rezistență anticomuniste – n.r.)”, a mai spus Marinescu.

Mihai Marinescu a mai spus că, în urma verificării mai multor documente, CNSAS a constatat că, din motive derizorii, deținuții erau trimiși de Vișinescu la carceră, unde erau stropiți cu apă, în condițiile în care în respectiva celulă erau condiții apropiate de îngheț. „Studiind dosarele lui Diaconescu, Adamescu, Puiu sau Mihalache, am constatat că Alexandru Vișinescu semna personal prin care aceștia erau trimiși la carceră zeci de zile. Au existat situații în care s-au făcut și peste 300 de zile de carceră. Mi-a atras atenția, în mod special, că o sancțiune a fost aplicată pentru că deținutului i s-au rupt izmenele care erau vechi de peste 12 ani de zile. Vișinescu era comparat de către deținuți cu primul locotenent a lui Stalin, Lavrenti Beria, sau cu unul dintre colaboratorii direcți Hitler, Heinrich Himmler, ceea ce spune totul despre regimul său”, a mai arătat Marinescu.

Instanța a stabilit reluarea audierilor în acest caz pentru 28 ianuarie, când vor fi ascultați, în continuare, martori care au cunoștință despre faptele făcute de Vișinescu. Totodată, instanța a cerut mai multor martori să depună o înregistrare video cu Corneliu Coposu, în care acesta descrie suferințele de la Râmnicu Sărat, precum și jurnalul ținut de fostul deținut Ion Ovidiu Borcea.

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au trimis în judecată pe Alexandru Vișinescu pentru infracțiuni contra umanității, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Vișinescu a început în 24 septembrie 2014.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentată de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se...
Amenzi mari pentru șoferii care nu respectă o regulă mai puțin cunoscută
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Cât plătește Australia pentru modernizarea submarinelor?