Ce au făcut ostaticii de la magazinul evreiesc din Paris în frigiderul care le-a salvat viața. Fotografii impresionante

Publicat: 12/01/2015, 15:53

În fotografiile realizate de ostatici, se poate observa cum aceștia s-au apropiat unii de alții, pentru a se încălzi printre cutiile de carton cu alimente, în timpul atacului terorist de la magazinul evreiesc din Paris.

Într-o altă imagine, o mamă își leagănă copilul, în timp ce un alt ostatic le trimite SMS-uri celor dragi. La mică distanță de frigiderul în care s-au ascuns oamenii speriați, teroristul Amedy Coulibaly se luptă cu poliția, după ce a atacat magazinul evreiesc Hyper Cacher din Porte de Vincennes, unde a luat 19 ostatici.

foto: captură Daily Mail

După ce au auzit focurile de armă, cumpărătorii s-au refugiat la subsol, într-un frigider de depozitare, unde temperatura nu depășește – 3 grade Celsius. Temându-se că nu vor mai scăpa cu viață, ostaticii și-au sunat familiile și pe cei apropiați, scrie Daily Mail.

Unul dintre ostatici, Ilan, era în magazin cu fiul său, pe care l-a învelit în propria haină, pentru a rezista cinci ore în frigiderul salvator. Fotografiile din interiorul frigiderului au fost făcute publice după ce ostaticii au povestit coșmarul prin care au trecut.

foto: captură Daily Mail

Poveștile despre eroismul unor persoane au ieșit la iveală, inclusiv cea a lui Yohan Cohen, care a încercat să-i înșface arma teroristului și a sfârșit prin a fi executat. Un alt erou este Lassana Bathily, un musulman din Mali, care i-a îndrumat pe cumpărători spre frigiderul care avea să le salveze viața.

„Am închis lumina și frigiderul. Am închis ușa și le-am spus să facă liniște”, a povestit Bathily, care a evadat cu ajutorul unui lift de marfă și a reușit să ofere poliției informații esențiale despre ceea ce se întâmplă în magazinul asediat de Coulibaly.

foto: captură Daily Mail

Un alt cumpărător, Mickael B., se deplasa către casa de marcat, moment în care a auzit un zgomot asurzitor. „Am crezut că sunt artificii. Am văzut apoi un bărbat de culoare, înarmat cu două puști Kalașnikov și am știut că se întâmplă ceva rău”, a povestit ostaticul. „Mi-am tras fiul de guler și am fugit în spatele magazinului. Am coborât apoi în subsol, alături de alți cumpărători și ne-am adăpostit într-unul din frigidere. Ușa noastră nu se închidea. Am fost îngroziți”.

O femeie pe nume Deborah, care s-a baricadat în frigider, a spus că a mers la magazin pentru a cumpăra alimente pentru Sabat. „Ne-am ascuns după cutiile de lapte pentru copii”, a declarat aceasta.

„Alături de mine erau doi bărbați – unul dintre ei avea alături fiul de trei ani – și două femei, dintre care una avea un copil. Eram cinci sau șase. Tatăl a făcut tot ce a putut pentru a-și proteja fiul, i-a ținut de cald și ne-a îmbărbătat și pe noi. A fost cel mai curajos dintre noi. Am încercat să iau legătura cu lumea exterioară, dar nu aveam semnal la telefon. M-am gândit tot timpul la familia și prietenii mei”.

Coulibaly a descoperit în cele din urmă ascunzătoarea ostaticilor. „Ucigașul a trimis jos o angajată a magazinului. Ne-a transmis că dacă nu urcăm, va ucide mulți oameni. Am refuzat să plec. Fiul meu a început să se panicheze. Câteva minute mai târziu, femeia a revenit cu același mesaj. De data aceasta, am urcat și am văzut un om pe moarte, într-o baltă de sânge. Teroristul s-a prezentat. Era calm”, a povestit Mickael B.

foto: captură Daily Mail

Acela a fost momentul în care Cohen a încercat să intervină. „Angajatul a încercat să ia arma pe care teroristul o lăsase pe masă. Aceasta nu a funcționat. Coulibaly l-a executat pe loc”, a declarat omul.

Coulibaly i-a ordonat lui Mickael să își deschidă telefonul și să sune presa. Teroristul a discutat cu jurnaliștii francezi de la BFM TV, încercând să-și justifice acțiunile și a spus că este implicat alături de frații Kouachi, care au ucis 12 persoane la sediul publicației satirice Charlie Hebdo și se baricadaseră într-o fabrică din Dammartin.

Bărbatul a recunoscut că în urmă cu o zi executase o polițistă. Mickael a sunat apoi pe ascuns la poliție. „Un polițist ne-a spus că în momentul asaltului, va trebui să ne întindem la pământ”, a povestit Mickael. „Era clar că teroristul nu se temea de moarte. A spus că este recompensa lui. Avea câte o armă în fiecare mână și cutiile cu gloanțe la îndemână. A început să se roage”. A urmat asaltul trupelor speciale, care i-au eliberat pe ostaticii din frigider.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor