Ministrul Culturii vrea un pact pe cultură. Care este procentul din PIB pe care îl dorește Vulpescu

Ministrul Culturii vrea un pact pe cultură. Care este procentul din PIB pe care îl dorește Vulpescu
Publicat: 13/01/2015, 16:59

Membrii Comisiei pentru cultură din Senat s-au întâlnit, marți, cu ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, pentru a discuta despre proiectele instituției culturale pentru anul 2015.

„Într-o zonă foarte sensibilă, vedeam astăzi (marți, n.r.) că s-a semnat un acord, pe care îl salut, în ceea ce privește bugetul Apărării. M-aș bucura ca și ceea ce înseamnă zona de cultură, care spune ceva despre noi, în lumea aceasta foarte complicată și globală, să existe o înțelegere a tuturor formațiunilor politice. S-a folosit cuvântul «pact». Poate un pact pe cultură, vom vedea, aici este de discutat, ca să mergem spre impresionanta cifră de 1% din PIB, un prag pe care Uniunea Europeană (UE) îl cere. Suntem încă sub acest prag”, a declarat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

De asemenea, el a precizat că „s-a bucurat” că a reușit, în colaborare cu membrii Comisiilor pentru cultură din Parlament, să obțină la Comisiile de buget-finanțe o suplimentare pentru susținerea proiectului de consolidare și restaurare a Muzeului Național de Istoriei a României (MNIR).

„Pe de altă parte, (am reușit, n.r.) să avem banii suficienți astfel încât marile festivaluri care sunt chiar în prima parte a anului – Festivalul Internațional de Film de la Cluj, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – să aibă susținerea financiară care să permită și în acest an să fie niște ediții la nivelul anilor anteriori”, a completat acesta.

Vulpescu a subliniat că rolul său, cel de ministru al Culturii, este de a schimba percepția asupra acestei instituții și asupra acestui domeniu, iar cultura să fie cu adevărat „un obiectiv fundamental, strategic”.

„Lipsește în acest domeniu extrem de delicat, extrem de important, o strategie națională. Nu există așa ceva, în 25 de ani nu s-a făcut. (…) Cred că într-un dialog, cu uniunile de creație, comisiile din Parlament, cu cei care fac cultură, cred că ar trebui să ne gândim dacă nu cumva la o strategie care să treacă dincolo de ciclul electoral și care să nu fie apanajul unui ministru, pe câteva idei fundamentale să susținem de-a lungul câtorva mandate”, a spus ministrul Culturii.

Vulpescu a subliniat că trebuie repoziționată ideea de cultură în societate, precizând că sunt „discrepanțe uriașe între sat și oraș”. „Sunt foarte puțini la democratizarea accesului la cultură. Este foarte important și este un obiectiv pe care îl asum. S-a discutat că trebuie să susținem revistele de cultură. (…) Am vrut să citesc revistele culturale care sunt în minister, am constatat că nu există în ministerul Culturii nici măcar o publicație culturală. Nu există un singur abonament la nicio revistă culturală, noi spunem că susținem și vrem să susținem, dar ar trebui să începem cu noi înșine pentru nu a fi într-o situație absolută ridicolă. Abonamentul l-am rezolvat, să vedem cum rezolvăm problema de fond, de a susține publicații de tradiție”, a completat Vulpescu.

Pe de altă parte, Ionuț Vulpescu a declarat că legea cinematografiei trebuie amendată pentru a fi o lege modernă. „Ea se află în dezbatere publică, încă nu s-a dus până la capăt și poate 2015 este un an care să ne aducă clarificări necesare în acest ton”, a mai spus ministrul Culturii.

Membrii Comisiei pentru cultură din Senat se vor întâlni miercuri cu directorii generali și managerii instituțiilor de cultură din municipiul București aflate în subordinea Ministerului Culturii (MC) și în subordinea Primăriei Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai...
Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată la nivel global
×