Prima pagină » Magazin » Studiu surprinzător despre rețelele de socializare. Ce este „costul compasiunii”

Studiu surprinzător despre rețelele de socializare. Ce este „costul compasiunii”

Studiu surprinzător despre rețelele de socializare. Ce este „costul compasiunii
Utilizarea rețelelor sociale nu provoacă în sine un stres, dar poate amplifica nivelul de îngrijorare față de problemele apropiaților, generând un stres "contagios" legat de "costul compasiunii", potrivit unui studiu realizat în rândul internauților americani și publicat joi, transmite AFP.

Internauții care utilizează rețele de socializare ca Twitter și Facebook sunt stresați pentru că „află despre evenimente care pot afecta viața altor oameni” și nu din cauza acestor platforme online în sine. „Această descoperire a «costului compasiunii» susține ideea că stresul poate fi contagios”, a declarat Keith Hampton, unul dintre autorii studiului realizat de Pew Research Center și Universitatea Rutgers.

„Nu există dovezi, în datele obținute de noi, că utilizatorii rețelelor de socializare online s-ar simți mai stresați decât cei care folosesc mai puțin sau deloc tehnologiile digitale”, a mai spus Hampton.

Mulți dintre internauții americani care folosesc platforma Twitter, trimit e-mailuri și distribuie fotografii cu ajutorul telefoanelor mobile prezintă chiar niveluri mai puțin ridicate de stres.

Potrivit centrul de cercetare Pew, stresul afectează diferit femeile și bărbații.

„Nu există nicio diferență, din punct de vedere statistic, între nivelul de stres al unui bărbat care utilizează rețelele sociale online, un telefon mobil sau internetul și un bărbat care nu folosește deloc aceste tehnologii”, potrivit cercetătorilor.

Dar „o femeie care folosește platforma Twitter de mai multe ori pe zi, care trimite și primește 25 de e-mailuri și distribuie două fotografii cu ajutorul telefonului mobil prezintă un nivel de stres cu 21% mai ridicat decât o femeie care nu folosește deloc aceste servicii”, au evidențiat oamenii de știință.

În schimb, stresul poate fi contagios, mai ales legat de Facebook, cea mai populară platformă de socializare online în rândul americanilor, acesta fiind locul unde atât femeile, cât și bărbații află despre evenimentele stresante pentru alte persoane.

O femeie cu un număr mediu de prieteni pe Facebook află despre 13% mai multe evenimente stresante din viața cunoștințelor sale de pe rețeaua socială, iar un bărbat, de 8% mai multe situații stresante.

„Costul compasiunii este resimțit în mod special de femei”, iar acest lucru se întâmplă din cauza „a două lucruri legate de stresul la femei: ele au deja un nivel de stres din start. Femeile sunt, de asemenea, mai conștiente de evenimentele stresante din viața prietenilor și a familiilor lor”, au explicat cercetătorii.

Studiul a fost realizat în rândul a 1.801 adulți americani, în perioada 7 august – 16 septembrie 2014, cu o marjă de eroare între 2,6 și 3,3 puncte procentuale în funcție de categorie.