„Hidroelectrica a emis decizia de restituire în natură 195/2011 prin care admite notificarea 2.124/2001 a petenților Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, toți în calitate de succesori ai defunctei Prințesa Ileana a României și dispune restituirea în natură a imobilelor teren în suprafață de 1.186 metri mpătrați și centrala hidroelectrică de mică putere Bran Vechi în favoarea moștenitorilor”, a comunicat Hidroelectrica la solicitatea MEDIAFAX.
Proprietatea respectivă a aparținut prințesei Ileana Hohenzollern-Sigmaringen și a intrat în proprietatea statului în 1948 în baza unui decret de expropriere.
Copiii moștenitori ai prințesei, respectiv Dominic Habsburg-Lothringen și surorile sale Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, au înaintat Hidroelectrica în 2001 o notificare prin care au solicitat retrocedarea proprietății menționate.
În anul 2010, o comisie din Hidroelectrica a înaintat conducerii companiei de stat o notă de fundamentare cu propunerea de întocmire a documentațiilor necesare și emiterea deciziei de restituire.
„Microhidrocentrala Bran Vechi nu este funcțională, iar costurile aferente punerii ei în funcțiune ar implica un efort financiar care nu se justifică. De asemenea, valoarea contabilă rămasă a centralei este foarte mică, astfel că impactul acestei retrocedări asupra rezultatului Hidroelectrica este nesemnificativ”, menționează compania.
Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din 1377, a fost donat în 1920 de Consiliul orășenesc Brașov Reginei Maria în semn de recunoștință față de contribuția ei la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.
Regina l-a amenajat și l-a lăsat moștenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din țară a familiei regale, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român. Castelul a fost deschis în 1956, fiind parțial amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală. În 1987, castelul a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993.
Castelul Bran a fost retrocedat lui Dominic Habsburg în 2006.
Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, și este cel mai mare producător de electricitate din România.