Guvernul croat vrea să fixeze cursul la 6,39 kuna pentru un euro, în linie cu schimbul valutar anterior deciziei băncii centrale elvețiene de a renunța la plafonul minim de 1,2 franci/euro. Francul a fost tranzacționat pentru aproximativ 7,6 kuna în ultimele zile.
Decizia guvernului de la Zagreb trebuie aprobată de parlament.
„În acest mod, avem timp să găsim o soluție de lungă durată. Guvernul este aici pentru a-și proteja cetățenii”, a declarat premierul croat Zoran Milanovici, care a precizat faptul că băncile vor fi cele care vor suporta costurile suplimentare cauzate de aprecierea francului.
De altfel, analiștii estimează că decizia guvernului nu va crea dificultăți majore pentru sistemul bancar din Croația.
„Trebuie să vedem dacă băncile vor primi de la stat unele reduceri de taxe pentru a compensa costurile acestei hotărâri, dar sistemul bancar are, în general, suficient capital pentru a face față acestor costuri”, a declarat un analist bancar pentru Reuters.
Valoarea totală a creditelor denominate în franci a crescut cu aproximativ 4 miliarde kuna (600 milioane de dolari), la 27 de miliarde kuna, în urma aprecierii francului față de moneda națională croată.
Guvernul din Polonia, țară care se află într-o situație similară celei din Croația, a anunțat luni că ar putea să îi sprijine pe cei care care au credite ipotecare în franci elvețieni, în condițiile în care cursul de schimb valutar se va menține la peste 4 zloți pentru un franc.
Totalul creditelor ipotecare în franci se situa la 36 de miliarde de dolari în Polonia, la finalul lunii noiembrie a anului trecut.
În schimb, statul ungar își va asuma doar rolul de mediator între bănci și persoanele care au credite în franci elvețieni, fără să mai intervină în piață, după ce în luna noiembrie a anului trecut guvernul a decis ca împrumuturile în valută să fie convertite în forinți.
De altfel, ministrul ungar Economiei a declarat că miniștrii de Finanțe din Croația și Polonia au contactat guvernul de la Budapesta pentru a afla detalii despre măsura adoptată anul trecut. Ungaria a fost una dintre cel mai expuse țări la creditele denominate în franci elvețieni, înainte ca guvernul să impună un schimb valutar fix, mult sub nivelul pieței, pentru conversia împrumuturilor ipotecare din euro și franci în forinți.
Numărul împrumuturilor ipotecare în franci elvețieni a cresut la începutul anilor 2000 în țările din centrul și estul Europei, datorită dobânzilor mici oferite de bănci, însă cei care au luat astfel de credite au fost afectați de aprecierea monedei elvețiene în timpul crizei financiare. Ulterior, în luna septembrie 2011, banca centrală a Elveției a decis să introducă un plafon minim de 1,2 franci/euro.