Reprezentantul Băncii Naționale la audierile din cadrul comisiei de buget a Camerei Deputaților, pe subiectul creditelor în franci elvețieni, a explicat că o eventuală măsură de conversie a creditelor la un alt curs ar produce pierderi, măsură nesustenabilă de toate băncile și care prezintă elemente de neconstituționalitate.
„Orice decizie de conversie a creditelor la alt curs produce pierderi. Actul normativ care reglementează acest lucru trebuie să reglementeze și entitatea care suportă pierderea. Această soluție ar putea fi neconstituțională, dacă printr-un act normativ induci pierderi unei persoane. Eu nu sunt specialist, dar e o problemă care trebuie lămurită”, a declarat Nicolae Cinteză, în cadrul comisiei de buget.
În plus, BNR nu susține nici o eventuală lege a insolvenței persoanelor fizice, act normativ aflat în dezbaterea comisiei juridice.
„Nu cred că legea insolvenței persoanelor fizice rezolvă problema. Cine cunoaște legea germană, nu cred că va dori să-și declare insolvența”, a adăugat Cinteză.
În opinia sa, propunerile cu care a venit Ministerul de Finanțe, și anume ordonanța de urgență 46/2014 amendată, sunt cele mai potrivite în acest moment.
„Pe termen scurt, poate oferi avantaje până se finalizează discuțiile cu fiecare bancă în parte”, a precizat șeful Direcției de Supraveghere din cadrul BNR.
După o serie de acuzații conform cărora BNR trebuia să interzică acele credite în franci la momentul respectiv, Nicolae Cinteză a explicat că acest lucru nu era posibil. Ba mai mult, puteau fi dați în judecată, sub pretextul că BNR „făcea un abuz”.
„Faptele pentru care BNR poate să intervină cu sancțiuni sunt prevăzute în lege, nu putea interzice. Puteam fi trași la răspundere chiar penal dacă făceam acest lucru. La momentul respectiv nu prezenta niciun fel de risc, puteam fi dați în judecată și era un abuz”, a mai spus el.
Ministerul Finanțelor a propus modificarea, prin lege, a ordonanței de urgență privind restructurarea creditelor lansată în iunie 2014 și denumită la acel moment „Electorată”. Astfel, plafonul pentru venituri ar urma să crească de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, iar numărul potențialilor beneficiari crescând cu 200.000. Dacă aceste modificări vor fi adoptate cu celeritate în Parlament, Darius Vâlcov a precizat că se vor putea aplica de la 1 martie 2015.
Guvernul a aprobat în vara anului trecut o ordonanță de urgență pentru restructurarea creditelor care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea dobânzii de către bancă cu până la 35% pentru o perioadă de doi ani.
Ordonanța s-a dovedit însă neatractivă atât pentru bănci, cât și pentru clienți, astfel că, potrivit unor surse din sistemul bancar, până la începutul acestui an nu au fost înregistrate restructurări de credite pe baza actului normativ.