Un proiect realizat de Adrian Ghenie va reprezenta România la Bienala de la Veneția 2015

Un proiect realizat de Adrian Ghenie va reprezenta România la Bienala de la Veneția 2015
Publicat: 21/01/2015, 17:13

Proiectul „Adrian Ghenie – Darwin’s Room”, realizat de artistul român Adrian Ghenie, va reprezenta România la cea de-a 56-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia, un eveniment care se va desfășura între 9 mai și 22 noiembrie, informează Ministerul Culturii (MC).

Comisia care a evaluat cele 29 de proiecte înscrise a fost formată din Saverio Simi de Burgis, de la Accademia di Belle Arti din Veneția, Alexandru Damian, de la Institutul Român pentru Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, vicecomisar, Ruxandra Demetrescu, de la Universitatea Națională de Arte București, Monica Morariu, din partea Ministerului Culturii, Cristian Nae, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Raluca Velisar, de la Muzeul Național de Artă Contemporană, și Igor Efrem Zanti, din partea Institutului European de Design din Veneția.

În ședința de marți, comisia a procedat la evaluarea acestora acordând punctaje pentru criteriile prevăzute în regulamentul de organizare al concursului național pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la cea de-a 56-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia, publicat pe paginile de internet ale Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe și Institutului Cultural Român.

Astfel, pentru spațiul expozițional din Pavilionul României din Giardini di Castello a fost desemnat câștigător, cu un punctaj de 89,6, proiectul „Adrian Ghenie – Darwin’s Room”, realizat de Adrian Ghenie.

„Alegerea proiectului propus de Adrian Ghenie (invitat Adam Curtis), curatoriat de Mihai Pop, se datorează mai multor factori. Pe de o parte, am luat în considerare renumele artistului, care se bucură momentan de notorietate internațională și de un succes comercial pe măsură, dar și faptul că, spre deosebire de precedentele ediții, este prima participare cu o expoziție personală a unui artist român. Pe de altă parte, proiectul s-a remarcat printr-o prezentare convingătoare, bine articulată și detaliată, precum și prin caracterul său sustenabil. Notabilă este colaborarea cu multiple galerii internaționale care asigură un impresionant sprijin logistic și financiar, precum și aspectul său educativ, reprezentat prin parteneriatele realizate cu instituțiile de învățământ superior din țară. Alegerea proiectului «Adrian Ghenie – Darwin’s Room» asigură vizibilitate pavilionului, detașându-se de celelalte proiecte prin eficacitatea strategiei de promovare. Conceptul curatorial este, de asemenea, bine articulat și adecvat conceptului general al bienalei, atât la nivelul arhitecturii expoziționale (care utilizează istoria Pavilionului ca filtru al memoriei), cât și la nivelul dialogului dintre medii (pictură și film documentar) care explorează climatul actual de instabilitate politică și socială”, se arată în motivarea comisiei.

Pentru spațiul expozițional din Noua Galerie a Institutul Român pentru Cultură și Cercetare Umanistică (IRCCU) din Veneția a fost desemnat câștigător, cu un punctaj de 78,14, proiectul „Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate/ Inventing the truth.On Fiction and Reality”, de Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Ștefan Sava și Larisa Sitar.

„Alegerea proiectului «Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate» a fost motivată de câteva argumente irefutabile. În primul rând, trebuie menționată dimensiunea teoretică convingătoare cu care este articulat proiectul. Conceptul, care dezvoltă tema istoriei recente, este în acord cu tema generală a bienalei. În al doilea rând, selecția artiștilor este convingătoare: Michele Bressan, Carmen Dobre – Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Ștefan Sava și Larisa Sitar fac parte din «noul val» al artei vizuale contemporane românești; deși tineri, toți au un palmares interesant și convingător. Curatorul, Diana Marincu, face parte, la rândul ei, din generația tânără de critici de artă, având o cultură temeinică și o bună experiență curatorială. Proiectul este sustenabil, încadrându-se în limitele admise ale bugetului, iar strategia de promovare este bine articulată și eficientă. Se remarcă dialogul interesant între concepția curatorială și dimensiunea de cercetare artistică sumată de artiștii participanți. Actualul proiect continuă tradiția deja instituită în spațiul Institului Român din Veneția, tradiție ce privilegiază generația tânără (atât la nivel curatorial, cât și artistic) și mediile artistice inovatoare”, se arată în motivarea comisiei.

Participanții la concurs pot depune contestații, referitoare numai la modalitatea în care a fost respectat regulamentul de organizare, la sediul Ministerului Culturii, până la data de 26 ianuarie.

În 2014, România a participat la Expoziția Internațională de Arhitectură – La Biennale di Venezia cu două proiecte expoziționale – „Site Under Construction” și „Exploring Identity_the Nomad Archives”.

Bienala de la Veneția este un eveniment de primă importanță în viața artistică internațională, încorporând expoziții și dezbateri din artă, film, muzică, teatru și arhitectură. La început înglobată în Expoziția Internațională de Artă, Expoziția Internațională de Arhitectură a început să se emancipeze în anul 1980. De atunci, ea a crescut ca importanță, complexitate și amploare și a căpătat sensul unui moment unic de reflecție asupra profesiunii, devenind un important eveniment mediatic, cu mare audiență.

Bienala numără din ce în ce mai mulți vizitatori, interesul ei depășind limitele strict profesionale: în 2012, a atras aproximativ 178.000 de vizitatori. De-a lungul întregii perioade, bienala și-a căutat o expresie proprie, sub semnul notorietății și înclinațiilor specifice directorului fiecărei ediții, parcurgând teme și proiecte curatoriale foarte diverse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Aș vrea să te vizualizez epidermic”, un alt sociolog de la SNSPA, acuzat de Ana...
BREAKING | Avion Ryanair cu 153 de pasageri la bord, probleme tehnice pe Aeroportul Otopeni!
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au...
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele...
Informații îngrijorătoare despre starea lui Nicu Covaci: „Lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine”
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din...
Dieta STRICTĂ a lui David Popovici! Alimentele pe care nu le mănâncă niciodată: Este un...
Cine este Marius Pieleanu, al doilea profesor de la SNSPA acuzat de abuz sexual: "O...
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Preț ITP 2024: Cât timp poți circula cu ITP-ul expirat? Ce acte sunt necesare și...
David Popovici câştigă medalia de bronz a probei olimpice de 100 metri liber
Au AMUȚIT toți! Inteligența Artificială A ȘOCAT la Olimpiada de Matematică
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi...
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Insula Iubirii Plus, sezonul 8. Diandra nu știe dacă își dorește să continue idila cu...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Gabriela Cristea traversează o perioadă dificilă cu fiica sa, Victoria! Cu ce dificultăți se confruntă:...
Marele rival al lui David Popovici în finala de 100 de metri, aflat în plin scandal...
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
Brânza ricotta, în pericol din cauza unei secete fără precedent