După ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv că președintele Klaus Iohannis nu s-a aflat în stare de incompatibilitate, PNL vine cu critici la adresa premierului Victor Ponta, cerându-i demisia pentru afirmațiile făcute în timpul campaniei referitoare la cazul fostului lider liberal.
„Deși acum se pretinde un adept al dialogului și consensului, nu putem uita că în urmă cu doar câteva săptămâni, în timpul campaniei electorale, Victor Ponta afecta independența justiției, fapt confirmat inclusiv de CSM, prin declarațiile sale potrivit cărora, în mod cert, ICCJ îl va declara incompatibil pe domnul Klaus Iohannis. Ne întrebăm câtă responsabilitate există în discursul public al premierului, care s-a vrut a fi președinte al României? I-a mai rămas suficientă încât să-și dea demisia din fruntea Guvernului și să se retragă definitiv din viața publică?”, a transmis PNL, printr-un comunicat de presă remis gândul.
Liberalii au amintit de declarația lui Victor Ponta, prin care premierul se arăta convins că Iohannis va fi condamnat de ÎCCJ pentru incompatibilitate.
„Verdictul definitiv dat astăzi vine să pună capăt unui lung șir de atacuri la adresa domnului Klaus Iohannis și de presiuni asupra justiției al căror vârf de lance a fost nimeni altul decât premierul Victor Ponta”, a mai transmis PNL.
Curtea Supremă a anulat raportul prin care Klaus Iohannis a fost acuzat de incompatibilitate. Astfel, decizia judecătorilor închide definitiv disputa dintre Iohannis și Agenția Națională de Integritate, decizia Înaltei Curți fiind definitivă.
În 24 aprilie 2013, Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor S. C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, și SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
ANI a subliniat că potrivit legii un primar nu poate fi și reprezentant al municipiului într-o companei de stat. „Funcția de primar și viceprimar (…) este incompatibilă cu (…) funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național”, a arătat ANI într-un comunicat.