Lucian Șova nu a făcut declarații la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), acesta fiind însoțit de un avocat. La scurt timp, la DNA s-a prezentat și președintele comisiei de industrii a Camerei Deputaților, pesedistul Iulian Iancu.
Acesta a declarat, la intrare, că a venit pentru a fi audiat „în calitate de suspect”, deși nu are „nicio legătură” cu cazul judecătorului CCR.
„Eu am fost chemat în legătură cu transportul membrilor de partid în anul 2012, la lansarea candidaților. Se pare că acolo sunt anumit rezerve, semne de întrebare, și dacă eu …. e vorba aici doar de deplasările din Bacău. Eu tot timpul am fost deschis, n-am avut nimic de ascuns niciodată, sunt chiar bucuros că m-au chemat. Este tipul de asociere care se face acum pe televiziuni și nu are nicio legătură, de asta am și venit cu o oră mai devreme. Nu știu nimic despre cazul respectiv, nu am nicio legătură și nu știu de ce e chemat domnul Toni Greblă. Vă spun de ce am venit eu. Sunt invitat pentru transportul de persoane, respectiv membri de partid, la lansarea candidaților pe stradionul 23 August (Arena Națională din Capitală). Acolo sunt semne de întrebare, iar tot ce știu spun cu mare plăcere. Nu m-am ocupat niciodată de transportul de persoane sau de logistică în partid, dar dacă pot să spun ceva, spun cu mare plăcere”, a declarat Iancu.
Întrebat dacă îl cunoaște pe Ion Bîrcină, finul judecătorul CCR Toni Greblă, Iancu a arătat că nu, iar la fel a răspuns când a fost întrebat dacă s-a ocupat vreodată de exporturi.
„Nu am nicio legătură cu cazul acesta”, a adăugat Iancu, după care a intrat în sediul instituției.
Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că la DNA urmează să dea declarații și deputatul PSD Iulian Iancu, Victor Dolghi, Horia Hăhăianu și Sevket Corekci, aceștia fiind vizați în același dosar.
La DNA sunt audiați omul de afaceri Ion Bîrcină, finul judecătorului Curții Constituționale Toni Greblă, și generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu, ambii fiind aduși cu mandat. Referitor la suspiciunea că i-ar fi dat mită lui Greblă, omul de afaceri a spus: „N-am dat nicio mită, că n-ai cum să dai mită lu’ taica, niciodată, nicăieri”.
Bîrcină a ironizat acuzațiile procurorilor și a arătat că nu s-a ocupat niciodată de exporturi, adăugând că atâta vreme cât Toni Greblă este nașul său, îi mai cumpără acestuia două autoturisme de lux. „Nu am dat nicio mită lu’ nașu meu, că nu poți să dai…Nici din Rusia, nici din Turcia, nu am adus niciun gram. Am luat șapte conserve, de mostră, și am ajuns aici”, a adăugat Bîrcină.
Întrebat ce afaceri face, concret, Bîrcină a declarat: „Eu? N-am afaceri eu. Trimit țigăncile la furat, la ghicit…. Mai vreți altceva? Păi da, suntem proxeneți, noi suntem proxeneți. De ce ne întreabă pe noi de Curtea Constituțională? Noi suntem proxeneți, de ăștia de furăm, ducem, furăm…”.
Greblă, la DNA
Judecătorul Curții Constituționale Toni Greblă a fost și el dus de anchetatori cu mandat la Direcția Națională Anticorupție, unde procurorii i-au adus la cunoștință că este urmărit penal pentru trafic de influență, constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, în scopul obținerii de bani sau bunuri necuvenite.
Concret, el este acuzat că ar fi primit mită materiale de propagandă electorală, printre care și șase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină și două rochii în valoare de 1.200 de lei.
Judecătorul CCR a adăugat că faptele de care îl acuză anchetatorii nu au nicio legătură cu activitatea sa de la Curtea Constituțională, precizând că nu a dat nicio declarație în fața anchetatorilor.
„Nu am făcut niciodată afaceri, din 22 decembrie până în prezent, nu am acțiuni la societăți comerciale. Ceea ce se susține nu are nicio legătură cu activitatea la Curtea Constituțională. (…) Imaginea mi-o periclitează, de aceea mă și deranjează foarte mult”, a spus Toni Greblă.
Întrebat dacă a primit rochii pentru soția sa, precum și alte foloase necuvenite, pentru traficarea influenței, așa cum susțin procurorii, Toni Greblă a spus că nu a primit nimic și că el nu a făcut afaceri.
Întrebat dacă deține ferma de struți din Gorj la care fac referire anchetatorii, Toni Greblă a spus că este „o gospodărie țărănească”, în care sunt și șapte struți, dar nu este a sa. Toni Greblă a mai spus că nu încasează niciun ban de la această crescătorie, precizând: „De la șapte struți, te costă mai mult întreținerea decât venitul, astfel că ce venit să-ți dea șapte struți?”.
Dosarul în care este vizat Toni Greblă
Potrivit unor documente ale procurorilor, obținute de Mediafax, în perioada 2010-2015, Toni Greblă ar fi pretins și primit de la finul său, omul de afaceri gorjean Ion Bîrcină, mai multe foloase necuvenite, atât în perioada în care a fost senator, respectiv până în 18 decembrie 2013, cât și după ce și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituțională.
„Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ș.a.)”, se arată în documentele citate.
Toni Greblă ar fi primit de la Ion Bîrcină folosința gratuită, service-ul și asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5, înmatriculat succesiv pe numele societăților Hermens Comimpex SRL, Agena Systems SRL, Electric Service Orient SRL și Electro Construct System SRL, toate fiind controlate de Bîrcină, valoarea totală a acestora fiind de 56.070 de euro, precum și folosința gratuită a postului telefonic înregistrat pe SC Power Plus SRL.
De asemenea, Toni Greblă ar fi primit de la finul său, în 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 de lei, reprezentând echivalentul a două rochii de damă, cadou pentru soția judecătorului CC.
În documentele procurorilor se mai arată că Toni Greblă ar fi primit, în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare, respectiv: „șase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină și alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale”.
Toni Greblă mai este suspectat că, în perioada 2010-2015, „a exercitat în fapt activități specifice calităților de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societății) și director general (activități comerciale), în mod ocult și prin interpuși, încălcând dispozițiile de incompatibilitate prevăzute de articolul 102 lit. b și c raportat la art.110 și art.82 alin. 1 lit. a din Legea nr.161/2003 (privind incompatibilitățile judecătorului de la Curtea Constituțională și senatorului)”, potrivit procurorilor.
„În mod neîntrerupt, numitul Toni Greblă a desfășurat activități comerciale direct și prin interpuși și a exercitat calitățile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu ferma agricolă situată în comuna Telești, satul Șomănești (tarlaua 100, parcela 1), județul Gorj și respectiv SC Electra Balistic SRL (societate la care fiii săi au calitatea de asociați cu câte 2% fiecare, iar Prundianu Mihai este asociat cu 57%), având ca obiect principal de activitate producția de energie electrică)”, potrivit documentelor anchetatorilor.
Toni Greblă mai este acuzat că, începând din august 2014, Toni Greblă ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină și Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut ca „Generalul”.
„Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a iniția raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federația Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană”, au precizat procurorii DNA, în comunicatul de presă.
Toni Greblă este judecător la Curtea Constituțională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deținută din 2008.