„În contextul generat de decizia Băncii Centrale a Elveției, Piraeus Bank România va pune la dispoziția clienților care dețin credite în franci elvețieni soluții individuale, care împreună cu ajustarea valorii indicelui LIBOR și cu avantajele fiscale asigurate de reglementările în vigoare să conducă la menținerea ratelor lunare aferente creditelor CHF la un nivel apropiat celui din decembrie 2014”, se arată în comunicatul băncii.
Potrivit sursei citate, Piraeus Bank România a pus la dispoziția clienților săi, în ultimii ani, soluții de temperare a efectului aprecierii monedei elvețiene.
Piraeus Bank este a patra instituție bancară care anunță că va propune soluții clienților cu credite în franci.
Miercuri, Raiffeisen Bank a decis să reducă vineri dobânda pentru clienții cu credite în franci elvețieni, cu cinci luni înainte de termenele contractuale, ca măsură de sprijin în contextul aprecierii masive a monedei elvețiene. Noua dobânda se aplică începând de vineri, 23 ianuarie.
Luni, Volksbank Romania a anunțat că menține pentru o perioadă de trei luni, până la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, pentru a ajuta clienții care au credite în moneda elvețiană.
Anterior, OTP Bank România, o altă instituție de credit care are acordate împrumuturi în franci elvețieni, a comunicat că va reduce pentru trei luni marja de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienții cu împrumuturi în franci cu dobândă variabilă.
Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elvețieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la șase bănci.
Cursul pentru franc anunțat joi de BNR a crescut cu 0,2%, la 4,5152 lei, un nou maxim istoric și al cincilea record atins în ultimele șase ședințe.
Francul s-a apreciat puternic începând de joia trecută, când banca centrală a Elveției a decis să renunțe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anunțat miercurea trecută de BNR, francul se află în creștere cu 20,7% față de leu.
Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elveției în 2011, când francul era aproape la paritate față de euro, la fel ca în prezent.