Prima pagină » Știri » Ponta, după Charlie Hebdo: Trebuie și responsabilitate

Ponta, după Charlie Hebdo: Trebuie și responsabilitate

Ponta, după Charlie Hebdo: Trebuie și responsabilitate
Libertatea presei nu poate fi îngrădită prin violență, dar există sensibilități protejate legal și în anumite situații trebuie să existe responsabilitate, afirmă premierul Ponta legat de atacul Charlie Hebdo, adăugând că francezii ar trebui să se gândească cum au reușit ei să asimileze comunități.

El a apreciat că ceea ce s-a întâmplat în Franța va marca întreaga Europă, poate nu așa de mult cum a fost 11 septembrie în Statele Unite, dar cu siguranță va marca o atmosfera de teamă, legată inclusiv de incapacitatea de a asimila comunități.

„Cred că încă nu am răspuns la niște întrebări: 1. Eu cred că orice spui, orice scrii și orice publici, nu există o justificare ca cineva să vină să te împuște pentru asta. Și aici, Je suis Charlie, dacă în sensul ăsta m-ați întrebat. Da, cred că libertatea de exprimare, libertatea presei nu poate fi niciodată îngrădită prin acte de violență. 2. În același timp, cu siguranță există sensibilități pe care, unele, le protejăm legal – uitați-vă ce se întâmplă și în Franța, și în toată Europa, și bine se întâmplă, că este o infracțiune sau oricum o contravenție să contești Holocaustul sau să te referi la… și acolo, sancțiunea legală. Nimeni nu spune că încălcarea libertății de exprimare, ci toată lumea spune că, într-adevăr, e bine să existe aceste restricții. Deci, din punctul ăsta de vedere, eu cred că în anumite situații și pentru lucruri cu totul și cu totul speciale, un tip de responsabilitate trebuie să existe. Asta însă, poți, până la urmă, să publici, să faci orice, nu justifică ca cineva să vină să te împuște, dar o limită, dincolo de care apare o responsbilitate, trebuie să existe”, a spus Ponta într-un interviu Jurnalul.

El a adăugat că societatea franceză, o societate extrem de modernă, de democratică, marcată de o revoluție cu 200 de ani înaintea României, nu a reușit să asimileze comunități.

„Mă gândeam așa – și nu vreau să fiu răutăcios – când ni se reproșează nouă, pe bună dreptate, că n-am avut mare succes în a asimila comunitatea romă, de exemplu, poate că fiecare ar trebui să se gândească în ce măsură au reușit ei. Însă tipul de solidaritate europeană, care s-a născut după atentatul de la Paris, e un semn de indentitate care cred că e singurul lucru bun din tot ceea ce s-a întâmplat”, a mai afirmat Ponta.

Citește și