Prima pagină » Știri » Ponta: Nu cred în conversia forțată a creditelor, dar băncile ar trebui să suporte parte din pierderi

Ponta: Nu cred în conversia forțată a creditelor, dar băncile ar trebui să suporte parte din pierderi

Ponta: Nu cred în conversia forțată a creditelor, dar băncile ar trebui să suporte parte din pierderi
Ponta: Nu cred în conversia forțată a creditelor, dar băncile ar trebui să suporte parte din pierderi

El a afirmat, în același timp, că nu există o economie de piață care să funcționeze fără sistemul bancar și că o eventuală retragere a banilor din țară de către acestea ar afecta atât statul, care își finanțează deficitul cu ajutorul lor, cât și companiile.

„Este foarte popular să înjuri băncile. Nu există o situație în care nimeni nu pierde, problema este cum distribui această pierdere din punct de vedere moral și al eficienței”, a spus Ponta într-un interviu pentru Jurnalul.

Premierul a adăugat că și persoanele care își propun să contracteze un credit trebuie să fie foarte atente atunci când citesc textul contractului.

Patru bănci au anunțat până acum diverse de sprijin pentru clienții care au împrumuturi în franci.

Raiffeisen Bank reduce începând de vineri dobânda pentru clienții cu credite în franci elvețieni, cu cinci luni înainte de termenele contractuale, Volksbank Romania va menține pentru o perioadă de trei luni, până la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, iar OTP Bank România va reduce pentru trei luni marja de dobândă cu până la 1,5 puncte.

Piraeus Bank va propune soluții individuale pentru clienții care au credite în franci elvețieni, care să mențină ratele lunare aferente împrumuturilor la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014.

Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elvețieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la șase bănci.

Cursul pentru franc anunțat joi de BNR a crescut cu 0,2%, la 4,5152 lei, un nou maxim istoric și al cincilea record atins în ultimele șase ședințe.

Francul s-a apreciat puternic începând de joia trecută, când banca centrală a Elveției a decis să renunțe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anunțat miercurea trecută de BNR, francul se află în creștere cu 20,7% față de leu.

Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elveției în 2011, când francul era aproape la paritate față de euro, la fel ca în prezent.

Citește și