„Salutăm măsurile anunțate astăzi, care întăresc politica monetară relaxată a BCE. Achizițiile de obligațiuni avute în vedere vor ajuta la reducerea costurilor de împrumut la nivelul zonei euro, vor crește așteptările pentru inflație și vor reduce riscul ca indicatorul să se mențină la un nivel scăzut o lungă perioadă de timp”, a afirmat Lagarde într-un comunicat.
Rămâne esențial în continuare ca politica monetară relaxată să fie susținută de măsuri cuprinzătoare în alte domenii, nu în ultimul rând de reforme structurale pentru suplimentarea potențialului de creștere, a adăugat șefa FMI.
Președintele BCE Mario Draghi a anunțat joi că instituția va lansa în martie un program extins de achiziții de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016 și care va include cumpărarea de obligațiuni guvernamentale, .
Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era așteptată de piețele financiare.
Măsurile anunțate de BCE sunt menite să prevină riscul menținerii unei inflații scăzute o lungă perioadă de timp.
„Creșterea agresivă a programului de achiziții de obligațiuni al BCE va contribui la revenirea inflației către nivelul de 2%, dar se mențin riscurile economice”, a declarat Draghi în conferința de presă de anunțare a măsurilor de stimulare a economiei zonei euro.
Deși programul ar urma să se încheie în septembrie 2016, măsurile ar putea fi menținute și după acest moment dacă inflația nu atinge nivelul urmărit, a menționat șeful BCE.
Înainte de anunțarea noilor măsuri de suplimentare a lichidităților, Banca Centrală Europeană a decis joi menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, în linie cu așteptările analiștilor.
„Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% și, respectiv, -0,20%”, se arată într-un comunicat al instituției europene.
Ultima modificare a ratei dobânzii de politică monetară a BCE a avut loc în septembrie anul trecut, când instituția a coborât dobânda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior.