PRECEDENTUL IOHANNIS. Primul șef local care cere să fie absolvit de incompatibilitate, la fel ca președintele: „Avocații mei s-au consultat cu ai săi”

PRECEDENTUL IOHANNIS. Primul șef local care cere să fie absolvit de incompatibilitate, la fel ca președintele: „Avocații mei s-au consultat cu ai săi
Publicat: 23/01/2015, 22:01
Actualizat: 03/05/2015, 01:44

Nicușor Constantinescu, revenit în fruntea Consiliului Județean Constanța, a fost unul dintre cei mai duri critici ai ANI de-a lungul timpului, afirmând și acum că ceea ce face Agenția în cazul aleșilor locali este „un abuz”. Social-democratul spune că peste 750 de aleși locali se află în potențiale cazuri de incompatibilitate din cauza prezenței în adunările generale ale societăților comerciale de interes local.

El susține că decizia dată de Curtea Supremă în cazul Iohannis, președintele câștigând definitiv procesul cu ANI, reprezintă un precedent pentru toate procesele de acest tip. În aprilie 2013, ANI constata că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, și SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce ar contraveni prevederilor legale.

„Noi suntem țară membră a UE și în UE primează legea europeană și directiva europeană confirmă că aleșii locali sunt obligați să participe în structurile asociațiilor care accesează fondurile europene pentru dezvoltarea comunităților și care le reprezintă. Sunt obligați aleșii locali să facă parte. Legea românească le zice aleșilor locali că ar fi incompatibili cu participarea în aceste asociații. În UE, nici participarea în asociațiile locale nu sunt interzise, toți aleșii locali au această obligație”, a declarat pentru gândul Nicușor Constantinescu.

El precizează că Tratatul de la Lisabona, pe baza căruia România a intrat în UE, spune că țările comunitare trebuie să-și uniformizeze legislația.

Decizia în cazul Iohannis e precedentul care poate fi folosit de toți cei incompatibili. Este 100% o victorie a democrației și a aleșilor locali, trebuie să se folosească motivația Curții de Apel Alba Iulia, care l-a declarat pe fostul primar Iohannis compatibil, este normal să nu judeci într-un fel cu Iohannis și în alt fel cu un primar sau un președinte de CJ„, a fost poziția lui Nicușor Constantinescu.

Aflat în plin process cu ANI, președintele CJ Constanța afirmă pentru gândul că, în urmă cu doi ani și jumătate, avocații săi, cei ai primarului Klaus Iohannis și cei ai președintelui CJ Brașov, Aristotel Căncescu, au discutat despre procesele cu Agenția pentru a găsi o argumentație comună.

„Tratatul de la Lisabona susține că dacă o lege a unei țări contrazice o lege europeană, atunci persoana sau instituția lezată se adresează Curții de la Luxemburg, care pe aceste contradicții ale legilor judecă dosarul și suspendă dosarul. În 99,99% se judecă în favoarea legii europene. Se comunică instanțelor decizia care sunt obligate să țină cont de decizia Curții de la Luxemburg”, a spus Constantinescu, care a precizat că de când a ajuns președinte Klaus Iohannis nu a mai existat o consultare între avocați.

El a adăugat că după decizia Curții de Apel Alba Iulia și a ÎCCJ se poate schimba legislația și în România, deși până acum nu s-a dorit acest lucru, inclusiv din partea PSD.

„Avocații au ajuns la argumentația că operatorii regionali nu sunt sub prevederea actualei legi și au invocat Tratatul de la Lisabona care obligă aleșii locali să sesiseze Curtea de la Luxemburg”, a explicat strategia apărării șeful CJ Constanța, care s-a oferit să le ofere expertiza tuturor aleșilor locali care se află în situație de incompatabilitate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...