Aceste informații, publicate de către ziarele The Guardian și Daily Mail, au la bază documente provenind din arhivele lui Muammar Kadhafi, descoperite după înlăturarea sa de la putere în 2011.
Aceste documente sunt citate de 12 bărbați de origine libiană care au dat în judecată autoritățile britanice – și anume serviciile de informații interne (MI5) și externe (MI6) – afirmând că au fost supuși unor măsuri arbitrare în anii 2000, ca de exemplu blocarea averilor și arestări, pe când se aflau în Marea Britanie.
Potrivit unor documente judiciare consultate de către AFP, reclamanții au fost acuzați, la vremea respectivă, de legături cu Grupul Islamic Combatant din Libia (GICL), o mișcare care a încercat să-l înlăture de la putere pe Muammar Kadhafi și considerată apropiată de Al-Qaida.
Însă, în plângerile pe care le-au depus, ei afirmă că Londra și Tripoli făceau schimb de informații despre opozanți și că acuzațiile formulate împotriva lor au fost obținute prin torturarea unor membri GICL.
Un judecător britanic a respins, joi, o acțiune în apel a Guvernului, care cerea clasarea cazului.
Această plângere este ultimul ecou în cazul „Acordului din deșert” încheiat între Muammar Kadhafi și fostul premier britanic Tony Blair, care a contribuit la restabilirea relațiilor între cele două țări.
Guvernul britanic a acceptat, în 2012, să plătească suma de 2,2 milioane de lire sterline (2,7 milioane de euro) unui opozant libian, Sami al Saadi, care acuza Londra că a participat la capturarea și predarea sa, în 2004, autorităților libiene, care l-au torturat.