După lansarea măsurilor de relaxare cantitativă, BCE are o nouă problemă: Grecia

După lansarea măsurilor de relaxare cantitativă, BCE are o nouă problemă: Grecia
Publicat: 25/01/2015, 17:50
Actualizat: 26/01/2015, 08:25

Sondajele de opinie de dinaintea alegerilor legislative de duminică indică drept favorită pentru câștigarea scrutinului formațiunea de extremă stânga Syriza, condusă de Alexis Tsipras, acesta din urmă urmând să fie desemnat premier, în locul lui Antonis Samaras.

Potrivit consilierilor lui Tsipras pe teme financiare, una din primele acțiuni pe care Tsipras le va întreprinde în calitate de prim ministru va fi să renegocieze datoriile pe care Grecia le are către BCE, UE, FMI și alți investitori, datorii care în prezent se ridică la peste 312 miliarde de euro. Posibila mutare, fără precedent, stârnește deja reacții din partea politicienilor și bancherilor.

În ceea ce privește BCE, statul elen datorează instituției 27 miliarde de euro, deoarece BCE a cumpărat, în 2010 și 2011, obligațiuni guvernamentale elene pentru a reduce nivelul randamentelor și a ajuta țara să se împrumute mai ieftin pe piețele internaționale.

„Există linii care pur și simplu nu pot fi trecute, în special pentru BCE”, a spus Doug Rediker, analist la International Capital Strategies.

Însă partidul Syriza rămâne ferm pe poziții: „mandatul partidului este de a renegocia acordul”, a declarat Yanis Varoufakis, fost profesor de economie la Universitatea din Texas, care se auto caracterizează drept „maxist liberal” și care ar putea prelua portofoliul Finanțelor.

„Grecia a intrat în faliment în 2010 iar Europa, în infinita sa înțelepciune, a încercat să rezolve problema insolvenței așezând cel mai mare împrumut din istorie pe umerii slăbiți ai statului grec falimentar”, a spus Varoufakis, menționând că Grecia nu are cum să își plătească toate datoriile.

Echipa de economiști a Syriza dorește să obțină de la BCE o reducere drastică a datoriilor Greciei, propunând, printre altele, un schimb de obligațiuni.

„BCE poate face multe lucruri. Una dintre soluții ar fi schimbul de obligațiuni”, a declarat pentru CNBC John Milios, membru în partidul de extremă stânga.

Potrivit lui Milios, în schimbul obligațiunilor elene deținute de BCE, instituția bancară ar putea primi de la autoritățile din Atena o nouă serie de obligațiuni, de data aceasta cu un cupon de 0%. Cu alte cuvinte, obligațiunile ar oferi BCE dobândă 0 pe toată durata deținerii, care, în acest caz, ar fi indefinită.

Astfel de titluri sunt numite, ironic, drept „hârtie pentru tapet” în cercurile bancare.

Milios insistă că BCE și-ar primi până la urmă banii pe obligațiuni, dar peste 58 de ani, după ce economia Greciei se va fi redresat suficient iar nivelul datoriei va fi redus la 20% din PIB, de la 174% din PIB în prezent.

Deocamdată planurile Syriza sunt doar teoretice, iar reprezentanții BCE au refuzat să facă comentarii pe tema situației din Grecia până după alegerile de duminică.

Mai mulți oficiali UE, printre care ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schaeuble și omologul său olandez Jeroen Dijsselbloem, au avertizat în ultimele zile Grecia în privința riscurilor la care statul se expune în cazul în care deviază de la programul economic și fiscal agreat cu Troica creditorilor.

Mai mult, un eventual eșec al Greciei de a continua reformele va duce la excluderea statului de pe lista țărilor eligibile pentru accesarea de finanțări de la Banca Centrală Europeană prin noul program de achiziții de active din zona euro, program a cărui valoare totală este de aproape 1.100 miliarde de euro și care include cumpărarea de obligațiuni guvernamentale.

Grecia nu va putea să participe la programul BCE cel puțin până în iulie, din cauza limitelor impuse achizițiilor instituției de obligațiuni de la un emitent, a spus joi președintele instituției, Mario Draghi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...