„Comisarii vor discuta mâine (miercuri – n.r.) ultimele evoluții și progrese în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției din Bulgaria și România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al CE Mina Andreeva.
Raportul va fi publicat după încheierea reuniunii Colegiului comisarilor, la ora 12:00 (13:00, ora României).
Surse europene au precizat recent, pentru MEDIAFAX, că raportul pentru România va fi mai bun decât precedentul, cel din ianuarie 2014.
„Oaia neagră” va fi, din nou, Parlamentul care va fi criticat mai ales pentru unele decizii de a refuza ridicarea imunității unor parlamentari cu probleme în justiție.
Aceleași surse au susținut că raportul pentru România va fi mai bun decât cel pentru Bulgaria.
Raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare s-a aflat și pe agenda discuțiilor pe care le-a avut, pe 19 și 20 ianuarie, la Bruxelles, ministrul român al Justiției, Robert Cazanciuc, cu prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, cel care se ocupă de raport, și cu comisarul pentru Justiție, Vera Jourova.
Înainte de vizita la Bruxelles, Cazanciuc a declarat că România va avea un raport MCV pozitiv, pentru al doilea an consecutiv, potrivit evaluărilor făcute de autoritățile de la București după discuții cu oficiali ai Comisiei Europene și ai statelor membre.
„Evaluarea noastră în baza dialogului cu oficiali din cadrul Comisiei, cu oficiali din cadrul statelor membre arată că vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de țară pozitiv. În fond, raportul de țară nu face decât să reflecte starea de fapt existentă în România: un sistem judiciar independent, instituții de aplicare a legii eficiente și determinate să combată corupția, un angajament ferm al Executivului de a susține financiar sistemul de justiție prin investiții în instanțe și parchete”, a declarat, pe 16 ianuarie, la RRA, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.
Oficialul a precizat că România este „un exemplu de bune practici în domeniul justiției”, ca urmare a eficienței combaterii corupției și a implementării a trei noi coduri într-un singur an.
Întrebat dacă una dintre criticile raportului se va referi la blocarea unor anchete penale din cauza neridicării imunității unor parlamentari, Robert Cazanciuc a precizat: „România este un exemplu pentru multe state europene în ceea ce privește combaterea corupției și nu cred că se poate vorbi de o lipsă de voință în acest domeniu. Este regretabil că eforturile oamenilor care fac parte din sistemul judiciar, din instituțiile statului, ale fiecărui cetățean din această țară care plătește taxe și impozite este pus într-o lumină nefavorabilă în anumite momente”.
În 15 ianuarie, la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu președintele Comisiei Europene, președintele Klaus Iohannis a declarat că a discutat cu Jean-Claude Juncker despre MCV.
„Domnul președinte m-a asigurat de tot sprijinul pentru România în chestiunea intrării României în spațiul Schengen. Am discutat despre MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare. Peste câteva zile doar, vom avea un nou raport pe această speță. Am căzut de acord că acest lucru ne încurajează să spunem că, în următorii ani, pe timpul mandatelor noastre, vom finaliza această procedură cu succes, fiindcă România a făcut progrese semnificative în consolidarea instituțiilor statului, în implementarea reformelor structurale, în consolidarea statului de drept și consolidarea independenței justiției”, a spus Iohannis.
„Am avut puncte de vedere, practic, identice în această chestiune”, a adăugat președintele Iohannis.