Prima pagină » Știri politice » Consultări la Cotroceni. Ce le-a spus președintele liderilor partidelor în spatele ușilor închise. Iohannis: „Trebuie să nu mai avem două Românii, una a politicienilor și una a oamenilor”

Consultări la Cotroceni. Ce le-a spus președintele liderilor partidelor în spatele ușilor închise. Iohannis: „Trebuie să nu mai avem două Românii, una a politicienilor și una a oamenilor”

Președintele Klaus Iohannis și reprezentanții partidelor au, miercuri, la Palatul Cotroceni, consultări pe prioritățile legislative ale sesiunii parlamentare, precum votul în diaspora, finanțarea campaniilor și a partidelor și ridicarea imunității parlamentare.

Dacă liberalii vor modificarea rapidă, până pe 5 mai, a Codului Electoral, prin introducerea unui nou sistem de vot decât cel german, adaptat în prezent în România, PSD a propus schimbarea legilor electorale la pachet cu revizuirea Constituției pentru care nu există însă momentan majoritate. Klaus Iohannis pe de altă parte, a propus, potrivit unor surse care au participat la discuții, schimbarea sistemului de vot pentru „un Parlament mai suplu”, în logica actualei Constituții, care prevede un legislativ bicameral, și fără a se referi la o limită numerică precisă, ci la „cea mai eficientă variantă care va rezulta din simulări”.

Dincolo de temele anunțate, președintele a discutat atât cu PSD cât si cu PNL despre ordonanța 55 care a permis migrația aleșilor locali și a cărei aprobare sau respingere se află la un pas de votul final, în Camera Deputaților. Dacă liberalii care au pierdut câteva sute de aleși locali vor ca aceștia să își piardă mandatul, PSD a sugerat că nu va vota în acest sens, fiind beneficiarul principal al migrației dinaintea alegerilor.

Cu poziții contrare au venit cele două mari partide și în privința modului în care ar urma să se urgenteze ridicarea imunității parlamentare atunci când este cerută de procurori. Dacă PNL a scos, cu mâna lui Iohannis, în față, un proiect de lege mai vechi al partidului de modificare a statului deputaților și senatorilor prin care cererea procurorilor ar urma să fie votată în maximum 48 de ore fără ca parlamentarii să mai analizeze, ca în prezent, probatoriul, PSD vorbește despre schimbarea regulamentelor celor două Camere are să fie compatibilizate cu ce prevede deja actualul Statut al parlamentarilor.

Totuși, concluzia președintelui, anunțată la finalul consultărilor, a fost una reconciliantă. „Toate partidele și-au exprimat disponibilitatea de a simplifica procedurile parlamentare pentru a permite Justiției să își facă treaba. O soluție poate fi adoptată în scurt timp, inclusiv în lumina Raportului MCV dat astăzi”, a spus el, fără a nominaliza soluția care ar fi adunat o majoritate. În plus, Iohannis crede că poate fi respectat calendarul asumat de PNL, acela ca până la finalul sesiunii parlamentare, în iunie, să fie conturate un nou pachet de legi electorale, o variantă mai facilă pentru votul din străinătate și o modificare a legii finanțării partidelor și a campaniilor electorale în sensul transparentizării cheltuielilor.


GÂNDUL A TRANSMIS LIVE TEXT DECLARAȚIILE LIDERILOR PARTIDELOR ȘI PE CELE ALE PREȘEDINTELUI:

UPDATE ORA 19.00 Klaus Iohannis își anunță propriile concluzii:

Despre consultări

„Timp de 25 de ani, am parcurs o etapă care a însemnat crearea instituțiilor democratice, încheierea tranziției, dar și un set de experimente. Reușite sau nu”

„Din punctul meu de vedere această nouă etapă ar trebui să însemne o resetare a sistemului”

„Am în vedere trei direcții. Prima este participarea  – asigurarea condițiilor ca toți românii să voteze, inclusiv și în special cei din diaspora și încurajarea participării la vot printr-o altă legislație. Trebuie să nu mai avem două Românii, una a politicienilor și una a oamenilor. A doua: Integritatea. Apoi durabilitatea. Cred că putem să venim cu pachete de legi care țin mai mult de un ciclu electoral”

„Am ascultat opinia partidelor cu privire la nefericita OUG 55”

„O temă importantă a fost accelerarea și simplificarea procedurilor pentru cererile de încuviițare a arestării, perchezițiilor, urmăririi penale”

„În urma discuțiilor, au rezultat mai multe concluzii comune, lucru care ne arată că suntem pe drumul cel bun. Toate partidele și-au exprimat disponibilitatea de a simplifica procedurile parlamentare pentru a permite Justiției să își facă treaba. O soluție poate fi adoptată în scurt timp, inclusiv în lumina Raportului MCV dat astăzi”

„Am propus un calendar concret: până la finele sesiunii parlamentare am convenit să avem o soluție pentru legislația privind alegerile, legislația privind finanțarea partidelor și a campaniilor. A finaliza la timp aceste proiecte este un angajament pe care partidele nu îl fac în raport cu mine, ci în raport cu alegătorii”

Despre Raportul MCV

„Trebuie să constatăm că este preponderent pozitiv”‘

„Salut evaluarea pozitivă a CE cu privire la activitatea instituțiilor-cheie în domeniul combaterii corupției. Cu siguranță că progresele realizate de România sunt importanrte, este însă nevoie de continuarea eforturilor pentru a asigura ireversibilitatea”

„Am luat notă de observațiile critice formulate de CE. Este datoria instituțiilor și a oamenilor politici să țină cont de aceste constatări, să acționeze cu seriozitate pentru a elimina semnele de întrebare care mai planează asupra Parlamentului și a clasei politice”

„Am luat act și de recomandările Comisiei Europene menite să asigure consolidarea procesului de Reformă. Trebuie să reprezinte priorități pentru autoritățile române.”

„Reafirm că garantarea statului de drept, independența Justiției reprezintă priorități majore ale mandatului meu.”

 

UPDATE ORA 18.30 Dan Diaconescu a jucat mediatic pe cartea votului obligatoriu universal, de la 16 ani, dar și pe cea a unui număr limită de păarlamentari – 300 – care să nu mai aibă imunitate și nici salariu. „Trebuie ca acest vot obligatoriu să fie însoțit nu de amendă, pentru cei care nu se prezintă la vot, ci să fie însoțit de o răsplată pentru cei care votează, o scutire a impozitelor, mai mare decât cea din prezent, când se plătesc impozitele anticipat”, a bravat Dan Diaconescu.

UPDATE ORA 16.40 Așa cum a arătat și în interviul acordat ieri Gândul LIVE, UDMR a propus un sistem electoral mixt, care să respecte reprezentarea proporțională, Parlament bicameral și un număr de aleși de 300 de deputați și 100 de senatori. Un varianta UDMR, proporția a trebui să fie de 60%- 65% din mandate în colegii uninominale, și 35-45% pe listă națională, pentru a asigura reprezentarea proporțională.

UPDATE ORA 15.45 PC susține revenirea la sistemul de vot pe listă în cazul parlamentarilor, finanțarea de la bugetul de stat a campaniilor, președintele partidului, Daniel Constanti, având la Cotroceni o poziție evazivă față de un Parlament cu 300 de aleși: „Cred că ar trebui să găsim un sistem eficient în funcție de norma de reprezentare. Că vor fi 300 sau 200 sau 350, sigur, nu cred că trebuie să ne raportăm la un număr cum sună el mai bine, trebuie să găsim metoda eficientă astfel încât parlamentarul să poată să se adreseze întregului electorat care l-a votat”.

Cât despre finanțarea campaniilor și a paartidelor, Constatin a sugerat o susținere bugetară mai importantă. „Aici cred că statul trebuie să intervină cu sume corespunzătoare pentru fiecare partid parlamentar astfel încât campania să se deruleze într-un mod absolut transparent și eficient. În egală măsură cred că putem ca pe lângă modalitatea în care sunt remunerați în momentul de față parlamentarii, partidele care au anumiți parlamentari, să îmbunătățim fie acea remunerație, fie să găsim soluții pentru costurile vis-à-vis de chiriilepe care le plătesc regiei autonome de stat toate partidele în momentul de față, sau chiar șic osturile salariaților din zonele respective. Cred că avem nevoie pentru opinia publică de un sistem mult mai transparent în momentul de față pentru campanii, dar și pentru finanțarea partidelor”, a spus ministrul Agriculturii.


Foto: Administrația Prezidențială

UPDATE ORA 12.30 Mai scurte decât discuțiile cu partidele mari, consultările cu UNPR nu au conturat în mod clar o majoritate în jurul unei idei sau a alteia. UNPR a venit cu ideea actualizării permanente a listzelor electorale, „atât din țară, cât și străinătate”. „Listele electorale trebuie actualizate anual, atât din țară, cât și străinătate. Aceast lucru rezolvă 90% din problemlele pe care le avem. Am adăugat la propunerea noastră modelul francez ca inspirație în ce privepte aceste liste electorale”, a spus la final ministrul Eugen Nicolicea. Alegerile din dispora se desfășoară însă în absența unor astfel de liste tocmai pentru că autoritățile nu au contact permanent și direct cu roâmânii care locuiesc în străinătate și nici o evidență certă a acestora.


Foto: Administrația Prezidențială

UPDATE ORA 11.50 La ieșirea de la consultări, liberalii și-au asumat susținerea votului prin corespondență și eliminarea votului multiplu printr-un sistem electronic și schimbarea Codului electoral în cel mult patru luni. Nu în sensul referendumului din 2009 însă, ci în logica actualei Constituții care prevede Parlament bicameral. Cât despre numărul parlamentarilor, Vasile Blaga a sugerat că limita de 300 nu are susținerea PNL în variantă bicamerală. „Trebuie redus semnificativ numărul de parlamentari, milităm pentru două camere și pentru un sistem mixt care să nu facă posibilă creșterea numărului de parlamentari. Noi nu putem spune un număr de parlamentari acum. Avem o Constituție. Dacă am merge otova 200 de deputați și 100 de senatori, automat grupul minorităților ar fi al treilea partid din România. E în regulă?”, a arătat Blaga.

Într-o nouă lege a finanțării partidelor, midificările PNL ar fi minimale și deocamdată neclare. „Aici se impun urgent activate două măsuri. Pe de o parte o transparența totală a cheltuirii banilor și dorim să introducem și societatea civilă în acest control, dar să și limităm cheltuielile, partidele putând să facă cheltuieli doar pentru informarea cetățenilor, fără pixuri stilouri și alte lucruri”, a spus vag Blaga.

La rândul său, Alina Gorghiu a vorbit despre urgentarea avizării cererilor de arestare sau urmărire penală prin adoptarea unui proiect deja existent al PNL de modificare a statutului Deputaților și senatorilor pentru care nu există însă majoritate. „Experții CE subliniază încă o dată că Parlamentul are o problemă și este trecut la bile negre tocmai pentru că se pronunță în mod greoi pe aceste solicitări. I-am spus președintelui că ne dorim să vedem un raport pentru acest proiect al nostru care prevede ca în 48 de ore să fie dat acordul pe solicitare. Dar asta înseamnă că avem nevoie de o majoritate, de acordul PSD”, a invocat Gorghiu raportul MCV pentru a-și susține proiectul.

UPDATE ORA 11.00 Alina Gorghiu și Vasile Blaga au intrat la consultările despre prioritățile legislative ale sesiunii parlamentare următoare împreună cu Mihai Voicu, Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur și președintele CJ Mureș, Ciprian Dobre.


Foto: Administrația Prezidențială

UPDATE 10.45 În cele trei sferturi de oră de discuții, premierul Victor Ponta și-a dat acordul pentru restartarea, până la finalul lunii Iunie, a două comisii parlamentare, fără a se stabili încă un termen în care acestea ar urma să vină cu soluțiile legislative. Este vorba despre Comisia pentru revizuirea Constituției și despre Comisia pentru elaborarea Codului electoral care ar urma să ia în discuție și legea finanțării partidelor.

Foto: Administrația Prezidențială

În privința votului din diaspora, PSD a venit cu propunerea deja cunoscută de a transfera de la MAE la AEP organizarea alegerilor din străinătate. „Am propus ca organizarea votului în afara granițelor să fie în atribuțiile AEP, noi urmând să punem la dispiziție toate mijloacele logistice necesare și ca soluție pe termen lung întocmirea unui registru electoral al românilor care trăiesc în afara granițelor”, a spus Ponta la finalul consultărilor.

Printre legile pe care PSD s-a angajat să le modifice se află regulamentele celor două Camere parlamentare pentru simplificarea avizării cererilor procurorilor de arestare sau urmărire penală a unor deputați sau senatori și legea finanțării partidelor. Liderul PSD a vorbit de „un sistem transparent și foarte clar” de finanțare a partidelor și a campaniilor, lăsând însă „detaliile” pe seama Comsiei: „În cadrul comisiei trebuie ajuns la un acord”. Întrebat dacă PSD susține varianta către care înclină PNL și UDMR de finanțare a campaniilor electorale de la bugetul de stat, Victor Ponta s-a arătat mirat: „Integrală? Dați-ne voie să analizăm, să vedem implicațiile”, a spus prim-ministrul, anunțând pe de altă parte că PSD susține simplificarea regulilor de înființare a unor noi partide, „cu condiția ca acest lucru să nu reflecte cheltuieli bugetare”, subvențiile urmând să fie mai departe limitate doar la formațiunile parlamentare.

UPDATE 10.00 Consultările au început la ora 10.00 cu delegația PSD, Victor Ponta venind însoțit de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, de vicepremierul Liviu Dragnea și de vicepreședintele Senatului, Ioan Chelaru. La masa discuțiilor despre legea electorală și despre finanțarea partidelor stau, de asemenea, șeful Cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache, consilierul pentru securitate, George Scutaru și trei dintre noii consilieri ai președintelui Iohannis: Simina Tănăsescu (Legislativ), Mihaela Ciochină (Legislativ) și Laurențiu Ștefan (Strategie politică). Fără a schimba cu liderii PSD public mai mult decât formule de salut, președintele a tradus în primele minute de consultări prezența ziariștilor „în număr atât de mare” în sensul „interesului deosebit al mass-media pentru această temă”.

Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, invitația către partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament de a veni la Palatul Cotroceni, în vederea unor consultări referitoare la prioritățile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare. Potrivit Președinției, pe agenda discuțiilor se vor afla mai buna organizare a votului în străinătate, finanțarea campaniilor electorale și a partidelor politice și accelerarea procedurilor privind ridicarea imunității parlamentare.

Președintele Klaus Iohannis anunțase, cu o zi înainte, într-o emisiune la Realitatea TV, că a invitat partidele la consultări pe tema legilor electorale, pentru a se discuta legat de soluțiile legislative susținute de fiecare formațiune politică, menționând că „trebuie să se lucreze pe Codul electoral”.

Iohannis a declarat că trebuie să existe o reformă atât în privința partidelor, cât și a Parlamentului, în cazul căruia „toată lumea este de acord, este prea mare, prea mulți parlamentari”. El a menționat că este nevoie de un Parlament „mai mic, mai eficient și mai credibil”.

El a menționat că nu vrea să se pronunțe asupra unui sistem de vot sau altul deoarece vrea „un dialog autentic” cu partidele. „Vreau să invit partidele la un dialog autentic, nu eu să le spun ce vreau, ei să-mi spună cum văd calea cea mai bună pentru o schimbare, evident, în bine”, a mai spus Iohannis.

Administrația Prezidențială a anunțat și calendarul consultărilor, fiecare partid urmând a sta o oră la discuții cu șeful statului, pe temele menționate.

Astfel, de la ora 10.00 vor începe consultările șefului statului cu Partidul Social Democrat, la ora 11.00, cu Partidul Național Liberal, iar la ora 12.00, cu Uniunea Națională pentru Progresul României.

La ora 14.00, Klaus Iohannis va discuta cu Partidul Conservator, la ora 15.00, cu Uniunea Democrată Maghiară din România, la ora 16.00, cu Grupul parlamentar al minorităților naționale, iar la ora 17.00, cu Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

Ponta vine la consultări cu Dragnea, Zgonea și Chelaru

Delegația PSD care participă la consultările de la Cotroceni va fi compusă din Victor Ponta, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea și Ioan Chelaru.

PSD va propune, la consultările de la Cotroceni, ca viitorul Parlament să aibă 318 deputați și 100-110 senatori, după cum a precizat, luni, premierul Victor Ponta, el arătând că, în opinia sa, CC va spune dacă trebuie respectat referendumul ce stipula un număr de 300 de aleși.

„Vom propune, în ceea ce privește alegerea Parlamentului, un sistem electoral diferit de cel actual, fie mixt, de timp german, fie proporțional, care să ducă la reducerea numărului de parlamentari, la Cameră să fie 300 de deputați plus minorități, iar în Senat maximum 100 -110 senatori”, a spus Ponta.

Ponta a mai spus că PSD va susține ca AEP să organizeze toate tipurile de scrutin, inclusiv în Diaspora.

El a arătat că PSD susține, totodată, alegerea primarilor într-un singur tur, cum există în prezent.

Ponta a spus că PSD va propune, la consultările de miercuri, de la Cotroceni, și reactivarea Comisiei de revizuire a Constituției, astfel încât în 2015 să se finalizeze în Parlament procedura revizuirii.

În ceea ce privește revizuirea Constituției, Ponta a spus că PSD susține menținerea sistemului bicameral.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a afirmat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că românii nu mai vor ca politicienii să se bată pe funcția de ministru care coordonează alegerile, că modelul de finanțare a partidelor trebuie schimbat și că sunt necesare coduri etice ale parlamentarilor și partidelor.

Delegația PNL pentru consultările de la Cotroceni va fi condusă de copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga. De asemenea, vor participa Cătălin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur și Ciprian Dobre.

Vicepreședintele liberal Mihai Voicu a menționat că PNL susține revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, „un lucru care ține de reprezentarea democratică și de legitimitatea alesului local”, același mod de alegere fiind susținut și pentru președinții consiliilor județene.

În privința alegerilor parlamentare, vicepreședintele PNL a afirmat că liberalii susțin reducerea semnificativă a numărului de parlamentari și „împiedicarea ca pe cale artificială, din cauza efectelor legii electorale, acest număr de parlamentari să crească în urma alegerilor”.

„Dorim introducerea votului prin corespondență pentru românii cu domiciliul sau reședința în afara României”, a mai spus Voicu.

El a reiterat necesitatea ca legile electorale să fie adoptate în Parlament până pe 5 mai, astfel încât să poată fi aplicate conform deciziei Curții Constituționale.

Totodată, în cazul finanțării campaniilor electorale, vicepreședintele PNL a menționat că este susținută varianta finanțării de la bugetul de stat a cheltuielilor de campanie, cu impunerea unor praguri în lege. „A sosit, în opinia noastră, momentul unor reforme radicale în sensul scăderii corupției politice care se manifestă inclusiv prin finanțarea campaniilor electorale. În opinia noastră, atât plafoanele de cheltuieli, cât și tipul de campanie care se poate face trebuie coborâte radical. Credem că o campanie electorală care să se refere exclusiv la informarea cetățenilor cu privire la idei și proiecte trebuie să acopere doar parte de mijloace de informare în masă, cheltuielile cu presa, parte de identitate vizuală, afișaj, panotaj și exclusiv materiale tipărite. Ne dorim eliminarea din campaniile electorale a oricărui fel de obiect, fie el și simbolic, care poate însemna implicit, chiar și la scară mică, orice fel de corupție politică”, a menționat Voicu.

Cum vede PNL-ul campania electorală

Vicepreședintele PNL a precizat că susține eliminarea posibilității distribuirii de obiecte promoționale, indiferent de valoare, în campaniile electorale.

„Pentru a elimina complet orice fel de finanțare care poate veni din interese politice sau pe căi mai puțin legate strict de doctrina politică a partidului respectiv, o astfel de metodă poate însemna, în paralel cu coborârea dramatică a acestor plafoane, aplicarea modelelor din numeroase țări occidentale, dacă vreți inclusiv Germania, care să însemne finanțarea acestui tip de campanie electorală, extrem de restrâns, exclusiv de la bugetul de stat, să nu mai poată fi permisă niciun fel de finanțare din partea unei persoane interesate, evident cu condiții care pot fi trecute, care țin de decontarea ulterioară numai pentru cazul obținerii unui anumit scor, condiții egale pentru toți participanții la competiția electorală”, a declarat Voicu.

El a menționat că, dacă se optează pentru finanțarea cheltuielilor de campanie electorală de la bugetul de stat, condiția este ca partidele să nu mai beneficieze de donații pentru cheltuieli pentru alegeri.

Voicu a afirmat că, în opinia liberalilor, se poate opta pentru eliminarea finanțării partidelor prin donații și plafonarea cotizațiilor membrilor de partid în cazul cheltuielilor care nu vizează campaniile.

În plus, vicepreședintele PNL a precizat că partidul pe care îl reprezintă susține accelerarea procedurilor de ridicare a imunității parlamentarilor sau a începerii urmăririi penale pentru actuali sau foști miniștri.

Voicu a afirmat că PNL a depus deja un proiect de lege în acest sens, care se află în dezbaterea Parlamentului.

De asemenea, delegația PC pentru consultările de la Cotroceni va fi compusă din Daniel Constantin, Vasile Nistor, Cristian Popescu Piedone, Bogdan Ciucă și Constantin Avram.

Președintele Klaus Iohannis a avut, în 12 ianuarie, primele consultări cu partidele parlamentare din mandatul său. Discuțiile au avut ca temă încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naționale. În ziua următoare, președintele Iohannnis și reprezentanții partidelor parlamentare au semnat acordul politic pe această temă.

Departamentul Politic, [email protected]

Citește și