Prima pagină » Magazin » Efectul dur al braconajului: această specie ar putea să dispară în următorii 20 de ani

Efectul dur al braconajului: această specie ar putea să dispară în următorii 20 de ani

Efectul dur al braconajului: această specie ar putea să dispară în următorii 20 de ani
Peste 1.200 de rinoceri au fost uciși de braconieri în 2014 în Africa de Sud, arată un raport recent al Ministerului Mediului.

Populația de rinoceri din Africa de Sud ar putea să dispară complet în următoarele două decenii din cauza braconajului extensiv. Avertismentul a fost lansat recent de Ministerul Mediului din această țară, care a precizat că vânătoarea ilegală a atins anul trecut cote alarmante.

Peste 1.200 de rinoceri au fost uciși în 2014, cu 21% mai mulți decât în anul precedent, relatează nationalgeographic.com.

„Dacă vom permite braconajului să continue în ritmul ultimilor ani, în următoarele două decenii am putea asista la extincția acestei specii”, a precizat Matthew Lewis, unul dintre specialiștii care se ocupă de gestionarea programului „Species Conservation”, de la World Wildlife Fund (WWF).

Aproape două treimi dintre rinocerii vânați ilegal în Africa de Sud anul trecut au fost împușcați de braconieri în Parcul Național Kruger, acolo unde se află cea mai mare populație de animale din această specie. Parcul, unul dintre cele mai mari din lume, se întinde pe aproape 19.500 de kilometri pătrați și este situat în apropierea graniței cu Mozambic. Din acest motiv, mulți dintre braconieri provin din această țară.

„Braconierii trec foarte ușor granița pentru a ajunge în parc, în speranța că astfel se vor îmbogăți peste noapte”, a spus Lewis, subliniind că prețul cu care se vând coarnele acestor animale pe piața neagră este extrem de ridicat: 30.000 de dolari pentru circa 500 de grame.

În prezent, în Africa de Sud trăiesc aproximativ 18.000 de rinoceri albi și 1.700 de rinoceri negri. Chiar dacă statisticile făcute publice în ultimele zile nu precizează care dintre cele două specii au fost mai grav afectată de braconaj, Matthew Lewis a subliniat că, potrivit datelor anterioare, peste 90% dintre ronicerii uciși în fiecare an sunt albi.

În total, circa 26.000 de rinoceri trăiesc în țările din Afica, mai precizează sursa citată.