Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, arată că decizia Curții Constituționale nu-și poate produce efectele retroactiv, astfel încât elevii care participă, în prezent, la orele de religie să aibă opțiunea de a alege.
„La începutul anului școlar 2014-2015 exista necesitatea solicitării exprese pentru cei care nu vor să participe la ora de religie. Conform deciziei Curții Constituționale, care sigur intră în vigoare la data publicării ei, deci ea intră vigoare imediat, nu poate produce efecte retroactiv, nu poate schimba decizia care a fost luată la 1 septembrie 2014. Aceasta este explicația pentru care am zis că va produce efecte de la 1 septembrie, dată la care va fi necesară o solicitare expresă de participare la orele de religie, nu cum este acum o cerere de neparticipare la orele de religie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, decizia Curții Constituționale este executorie. „Ea (decizia CC n.r.) spune că orele de religie sunt obligatorii pentru minister și pentru școală și sunt opționale pentru elevi. Am înțeles că Biserica Ortodoxă apreciază această decizie ca o încurajare a manifestării participării la orele de religie”, a mai spus ministrul Educației.
Curtea Consituțională (CC) a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligația de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educației, este neconstituțională, oficiali ai Curții precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.
CC arată, în motivarea deciziei prin care a stabilit că obligația de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie este neconsituțională, că oferta educațională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conștiință.