Banca Transilvania pregătește soluții pentru clienții Volksbank România care au credite în franci

Banca Transilvania pregătește soluții pentru clienții Volksbank România care au credite în franci
Publicat: 29/01/2015, 21:02

Consiliul Concurenței a emis, la cererea Băncii Transilvania, o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurenței, astfel încât instituția de credit să se poată implica în activitatea Volksbank România și Volksbank Services România înainte de obținerea autorizației din partea autorității de concurență pentru preluarea acestora.

„Salutăm decizia Consiliului Concurenței de a ne acorda mai repede accesul la datele clienților Volksbank România. Dorim să ajutăm clienții Volksbank România care s-au împrumutat în franci. Practic, vrem să replicăm bunele practici ale Băncii Transilvania în relația cu acești noi clienți,” a declarat joi într-un comunicat Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania.

Potrivit comunicatului, datorită derogării Consiliului Concurenței, Banca Transilvania va putea propune mai repede alternative pentru clienți, și anume la închiderea tranzacției, în aproximativ trei luni.

În urma examinării portofoliului în franci elvețieni al Volksbank România, Banca Transilvania va pregăti o serie de soluții în favoarea clienților care au credite în franci elvețieni. Soluțiile finale vor fi prezentate după consultări cu BNR, Ministerul Finanțelor și, după caz, cu foruri legislative relevante.

Banca Transilvania, a treia mare bancă din România în funcție de active, a semnat în decembrie un angajament ferm pentru achiziționarea a 100% din acțiunileVolksbank România. Detaliile financiare ale tranzacției nu au fost făcute publice, cele două instituții de credit urmând să acționeze ca entități separate până la finalizarea procesului de preluare.

Băncile din România pot propune clienților cu credite în franci elvețieni soluții care să mențina rata lunară în lei la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia în lei și/sau acordarea unui discount aplicat la sold sau reducerea temporară a dobânzii, măsurile fiind agreate joi cu BNR și Asociația Română a Băncilor (ARB).

Reprezentanții băncilor care au acordat credite în franci elvețieni au avut joi o întâlnire de lucru cu conducerea executivă a BNR și cu cea a ARB, pentru „a găsi o serie de soluții de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectați de turbulențele recente de pe piața financiară internațională determinate de decizia Băncii Centrale a Elveției”, potrivit unui comunicat al BNR.

„Pentru a rezolva aceste probleme individuale, băncile comerciale au la dispoziție o serie de soluții optionale consistente cu principiul împărțirii poverii ajustării (burden – sharing) aplicat și pe plan internațional”, se spune în comunicatul BNR.

Măsurile vizează menținerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci elvețieni la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014, conversia creditelor în lei la cursul zilei și/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei, reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii francului elvețian sau flexibilizarea mecanismului de rescadențare și a duratei în raport cu capacitatea financiară a debitorilor, prin aplicarea prevederilor „Electoratei” îmbunătățite.

„Soluțiile sunt complementare. Fiecare bancă poate aplica un mix adecvat de soluții adaptat fiecărui caz individual. Ele sunt valabile și pentru creditele acordate în alte monede și pot fi optimizate de la caz la caz”, se precizează în comunicat.

La începutul săptămânii trecute, Volksbank România a anunțat că va menține pentru o perioadă de trei luni, până la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, pentru a ajuta clienții care au credite în moneda elvețiană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows