România nu produce decât jumătate din necesarul de carne de porc pentru piața internă. Astfel, procesatorii importă carne de porc congelată pe care o folosesc la prepararea mezelurilor. „Importăm anumite piese din porc, cum ar fi carne de lucru, piept, ceafă, pulpă, pentru că în România, în general, tranzacția se face la carcasă. Noi avem și restricții la exportul în UE din cauza pestei porcine: nu putem exporta carne proaspătă decât dacă și ferma, și abatorul sunt înscrise pe o anumită listă cu agreere specială de la Comisia Europeană și nu sunt foarte multe. Dacă ceri unui procesator din România să-ți dea numai carne de lucru, numai ceafă sau numai piept, acesta nu poate să-și echilibreze vânzarea pe toate piesele din porc deoarece nu poate să vândă nici în UE și nici în țările terțe și rămâne cu anumite piese pe care trebuie să le congeleze, că nu are ce face cu ele. Deși se importă și carcase de porc, în general, cam în 80% din cazuri, în galantare se găsește carne produsă în România pentru că există un anumit termen de garanție și comerciantul nu are niciun interes să stea prea mult pe drum”, a declarat Ștefan Pădure, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), pentru www.ziarulring.ro.
Șeful ARC spune că putem fi siguri că am cumpărat carne de porc din România doar dacă achiziționăm carcasă, care are RO pe ștampilă. Pădure subliniază, de asemenea, că producătorii de carne de la noi se află într-o concurență dezavantajoasă cu cei din Uniunea Europeană, care pot vinde atât intracomunitar, cât și în afara Europei.
„Pe fondul scandalurilor prost gestionate, cum a fost și cel privind carnea de cal, că este un război economic, cine credeți că va cumpăra produse din România, cine va pune produsul cu România la rafturi?! Din aprilie se va scrie pe eticheta cărnii – origine România”, conchide Pădure.