Prima pagină » Magazin » Doi cerșetori din România, angajați pe post de exponate vii în Suedia

Doi cerșetori din România, angajați pe post de exponate vii în Suedia

Doi cerșetori din România, angajați pe post de exponate vii în Suedia
Doi cerșetori români de etnie romă au fost angajați pe post de exponate vii la o expoziție de artă din Suedia, în cadrul căreia trebuie să stea complet nemiscati si să nu scoată o vorbă
Cei doi români, care de fapt sunt un cuplu, apar îmbrăcați în haine groase și nu au voie să vorbească cu vizitatorii de la muzeul Malmö Konsthall din Suedia, scrie The Local.

Marcella Cheresi și Luca  Lăcătuș au ajuns în Suedia în luna decembrie a anului trecut. Nu și-au găsit de lucru, așa că au început să cerșească.  Însă la scurt timp directorul unei galerii de artă din Malmo le-a propus să devină parte a unei expoziții de artă. Cei doi au acceptat mai ales că organizatorii expoziției le-au explicat că arta poate fi o bună oportunitate de a atrage atenția semenilor asupra celor care nu au avut prea mult noroc în viață.

„Acesta este un subiect sensibil care provoacă reacții puternice, așa că nu sunt surprins de critici”, a spus  Erika Li Lundqvist, ofițer de presă în cadrul proiectului.
Presa suedeză arată că proiectul privind imigrarea a stârnit critici inclusiv din partea vizitatorilor. „Sunt conștientă că există probleme etice cu interpretarea și obiectivarea  persoanelor vulnerabile”, a spus una dintre reprezentantele proiectului.

Cuplul de etnie romă este plătit la fel ca și ceilalți care lucrează la proiect, adică în jur de 5000 de coroane, ceea ce înseamnă aproximativ 606 de dolari.

Cei doi români de etnie romă au spus organizatorilor că ei au emigrat în Suedia după ce casa lor din România le-a ars casa, iar serviciile sociale le-au luat copiii pentru că nu aveau unde să locuiască.
 
Luca Lăcătuș a spus că vor strânge banii ca să-și construiască o nouă casă când se vor întoarce în România. Cei doi așteaptă în prezent încă un copil și speră să se întoarcă în România înainte ca acesta să se nască. „Mă tem că îmi vor lua copilul dacă îl nasc în Suedia și nu avem unde să stăm”, a spus Marcella Cheresi.
 
Ziariștii suedezi spun că în ultimii doi ani mii de cerșetori au venit în Suedia, cei mai mulți fiind din România. Cei mai mulți dintre aceștia sunt romi și au venit inițial ca turiști.
Nu este pentru prima dată când cerșetori din România devin parte a vieții artistice din Suedia. Anul trecut, un pictor a realizat mai multe portrete. Banii încasați din vânzarea tablourilor i-a donat tot cerșetorilor.