Cristian Erbașu arată luni, într-un comunicat de presă, că la sediul SC Construcții Erbașu SA au fost făcute duminică percheziții într-un dosar în care Parchetul Tribunalului București face cercetari pentru posibila săvârșire a unor fapte de evaziune fiscală.
„Operațiunea a vizat verificarea și ridicarea de înscrisuri care au legatură cu societățile cercetate de autorități în dosarul mai sus menționat. Cu acest prilej s-au încheiat două Procese-verbale de percheziție. La aceeași dată și în considerarea acelorași fapte de evaziune fiscală urmarite de autorități, s-a realizat un control din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, în urma căruia s-a întocmit un Proces-verbal”, a precizat Cristian Erbașu.
Directorul general al SC Construcții Erbașu a adăugat că, potrivit mandatului de aducere emis în dosar, a fost citat în calitate de martor și audiat, duminică, de Direcția de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română.
„Nu s-au dispus alte măsuri în dosarul penal menționat față de SC Construcții Erbașu SA sau persoane din cadrul acesteia. În urma operațiunilor descrise nu s-au identificat acte, fapte sau înscrisuri de natură infracțională care să aparțină firmei Construcții Erbașu SA sau persoanelor din conducerea acesteia. Concluzia actelor de urmărire penală desfășurate în cursul zilei de ieri este că SC Construcții Erbașu SA nu este implicată în faptele de evaziune fiscală cercetate”, a mai arătat Cristian Erbașu, în comunicatul citat.
Parchetul Tribunalului Capitalei a început în ianuarie urmărirea penală în acest dosar, față de 50 de persoane și 116 firme suspectate de evaziune fiscală și spălare a banilor.
Anchetatorii au făcut duminică 146 de percheziții în București și județele Arad, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea și Vrancea, la sediile mai multor firme din domeniile IT și construcții și la locuințele reprezentanților acestor societăți.
Polițiștii au ridicat documente de la firmele percheziționate, printre care Erbașu, UTI, Strabag, Romsys și Total Network Solution. De asemenea, percheziții au fost făcute și la locuința lui Cristian Erbașu.
În urma perchezițiilor, au mai fost ridicate facturi fiscale, documente financiar-contabile, calculatoare, carduri bancare, 300.000 de lei, un pistol cu gaze pentru care expirase autorizația și patru arme de vânătoare deținute fără autorizație.
La sediul Poliției Române au fost audiate 90 de persoane, pentru care au fost emise mandate de aducere, printre acestea fiind și primarul comunei argeșene Bradu. De asemenea, în atenția anchetatorilor ar fi și administratorii sau persoanele care controlează firmele vizate în anchetă.
Primarul comunei argeșene Bradu, Florin Frățică, și alte 32 de persoane au fost reținuți de procurorii Parchetului Capitalei. Anchetatorii cer luni Tribunalului București mandate de arestare preventivă pentru 20 dintre cei 33 de reținuți, ceilalți urmând să fie lăsați să plece, după ce le expiră ordonanțele de reținere, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Potrivit Poliției Române, în dosar sunt vizați reprezentanții a peste 200 de societăți comerciale care, în perioada 2011-2014, ar fi creat circuite fictive pentru a nu plăti taxele și impozitele datorate bugetului de stat.
„De asemenea, prin intermediul societăților implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obținuți ar fi fost reintroduși în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive”, a precizat sursa citată.
Parchetul Tribunalului București a precizat că suspecții au inițiat, derulat și participat la circuite evazioniste și de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false și înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale. Sume importante ar fi fost transferate în contul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii ar fi fost retrași în totalitate în numerar.
Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiștilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală și este de aproximativ 30 de milioane de euro, reprezentând TVA și impozit pe profit. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, susțin anchetatorii.