Strategia Elenei Udrea de a acuza SRI de implicare în campania electorală are, în opinia europarlamentarului Monica Macovei, toate datele unei tactici de diversiune. „E simplu: când tu ești acuzat de ceva, arunci o bombă să se vorbească despre alții, nu despre tine ca cercetat penal”, a rezumat fostul ministru al Justiției, vineri, la Gândul LIVE, ieșirile publice ale Elenei Udrea din această săptămână.
În opinia sa, Udrea ar avea drept țintă DNA. „Corupția este una din amenințările la siguranța națională, prin lege și atunci SRI este implicat în anticorupție. Cred că unii dau de fapt în DNA, dar dau prin SRI pentru că e mai nepopular. N-ai suport popular să dai în DNA și atunci o iei pe calea ocolită.Toți politicienii pe care i-am văzut inculpați din 2005 țipă. Am văzut asta și la Voiculescu, și la Copos și la alții”, spune Monica Macovei.
Fostul ministru al Justiției a vorbit, la Gândul Live, atât despre relația sa din PDL cu Elena Udrea, cât și despre momentul în care l-a cunoscut pe Florian Coldea, actualul director interimar al SRI. În privința fostului șef al statului, Traian Băsescu, Monica Macovei crede că, în contextul discuțiilor despre amenințările teroriste purtate în Parlamentul European și în Statele Membre, ca și în condițiile scandalurilor interne legate de serviciile de informații, ar trebui să iasă cu o poziție publică. „Cred că da. Știe foarte multe lucruri. A lucrat cu serviciile, cu statele europene, s-a ocupat de siguranța națională, e cel mai competent să vorbească”, spune euroaparlamentarul.
„Nu există alt mod de control al serviciilor. În toată lumea e la fel”
În relația sa, ca ministru, cu SRI europarlamentarul susține că nu a primit niciodată semnale că nu ar trebui să facă o numire în funcție, dar nici avertismente legate de cei cu care deja lucra: „Mie niciodată SRI nu mi-a spus «Aveți grijă, doamna ministru că oamenii ăștia fac niște combinații». M-am gândit după aceea. Dar dacă eu acceptam să avizez și primeam și o șpagă de la ei? M-am gândit că aceste instituții poate merg pe la capăt, să vadă cum reacționezi”.
Macovei consideră însă că premierul Victor Ponta, aflat în aceeași situație în 2013, la propunerea Alinei Bica pentru șefia DIICOT, ar avea de dat niște explicații legate de faptul că a luat această decizie în ciuda implicării acesteia în schema retrocedărilor ilegale, în 2011. „Eu am propus pentru funcții de procurori generali, procurorul șefi de direcții. De câteva ori, am întrebat SRI și mi s-a spus că nu sunt probleme. Doamna Bica a venit la Ministerul Justiției să participle la interviul pentru funcția de șef la Direcția de Luptă împotriva Crimei Organizate, Antiterorism și Antispionaj. Ca să spunem tot, că acolo intră și antiterorism și antispionaj, nu numai crimă organizată. Nu a trecut la interviu. Aici n-am întrebat pe nimeni. Nu a trecut la interviu. A-propos: Ponta când era interimar la Justiție, e cel care a propus-o pe doamna Bica procuror șef la DIICOT. Poate dă o socoteală pentru acest lucru. Trebuie știut cine a propus și cine a numit. Dacă îl propune un grup de 30 de parlamentari, nu răspunde nimeni. Un ministru are un nume și o față. Ăsta este responsabil. Și cine l-a numit? Președintele. A făcut lucruri bune sau lucruri proaste. Ponta e cel care a propus-o pe Bica și să ne spună de ce a propus-o pe Bica”, cere Monica Macovei.
În privința controlului asupra activității SRI, Macovei consideră că problema nu este la formula legală, aceea a existenței unei comisii parlamentare speciale, ci la membrii acesteia. „Nu există un alt mod de control. În toată lumea asta, sunt comisii parlamentare de control. Trebuie să îi facem responsabili pe cei din aceste comisii”, spune europarlamentarul.
„Udrea s-a opus Codului Etic în PDL. Cu Coldea am lucrat la legi, în 2005”
Colegă de partid timp de cinci ani cu Elena Udrea în PDL, Monica Macovei se disociază politic de fostul ministru al Turismului. „Ne-am văzut de câteva ori, dar nu am fost prietene niciodată. A fost una dintre cei care s-au opus Codului Etic în PDL. Ne-am întâlnit în diverse ocazii. Inclusiv cu președintele”, arată europarlamentarul.
Cât despre actualul șef interimar al SRI, acuzat de Elena Udrea de implicare în campania electorală împotriva sa, fostul ministru își amintește că l-a întâlnit în 2005, din primele luni după numirea ca prim-adjunct al Serviciului. „L-am cunoscut în 2005. L-am văzut prima oară în viața mea. Mi-a spus că domnul Timofte care conducea SRI nu dorește să mă vadă. A fost șocat că am devenit ministru și nu dorește să mă vadă și atunci l-a trimis pe domnul Coldea. Am lucrat cu domnul Coldea și cu cei de la SIE după ce a fugit Omar Hayssam când s-a pus problema mai multor legi inclusiv a celei prin care, dacă ai interdicție să părăsești țara, trebuia să ai o brățară care să piuie. Oameni absolut normali, discutam normal, deschis”, spune Macovei.
În opinia sa, acuzațiile Elenei Udrea nu trebuie văzute în cheia existenței unui control asupra Justiției din partea altor instituții. „Eu nu cred că Justiția este ușor de controlat. Sunt magistrați, destul de mulți ca să fie o problemă, care au relații cu politicienii și care dau soluții în favoarea politicienilor. Dar Justiția nu este, în ansamblu, sub control”, a adăugat fostul ministru.