În fiecare zi, câteva mii de emigranți trec ilegal granițele Ungariei, arată Laszlo Toroczkai, primarul satului Ãsotthalom, prin care cei mai mulți dintre cei plecați din Kosovo sau din Albania își fac drum fără pașaport spre țările din vestul Europei, în special spre Germania și Austria. Intrată în Spațiul Schengen, Ungaria a renunțat la serviciile vamale la frontieră, granița fiind în schimb păzită de patrule de poliție. Autoritățile sunt însă, în opinia primarului din Ãsotthalom, subdimensionate în raport cu valul celor care lasă țările sărace pentru a o lua de la capăt, cu familii și copii mici, în Vest.
„Poliția e doar un pic mai mult decât un serviciu de taxi”, explică Toroczkai pentru BBC descriind „efectivele” celor trei soldați în jeepuri, dublați de 18 voluntari care patrulează pădurile din sudul Ungrariei. Ce se întâmplă cu cei puțini pe care îi găsesc? „Îi duc la centrul pentru refugiați din Szeged, îi amprentează și apoi le dau drumul”, se plânge primarul. După ce primesc statutul de refugiat, majoritatea decid să își continue călătoria spre Germania sau Austria. Ceilalți, pe care autoritățile nu reușesc să îi găsească, o iau prin pădure, fără pașaport.
În contextul dezbaterii europene din jurul legăturii dintre migrație și acte de terorism, primarul le-a propus autorităților de la Budapesta să ridice un gard, cu supraveghere video permanentă. „Granița e deschisă. Poți să aduci arme, lansatoare de rachete, chiar și un tanc fără să observe cineva”, spune Laszlo Toroczkai, a cărui propunere ar urma să fie analizată, între altele, în Parlament.