DNA verifică dacă a fost respectată procedura în cazul lui Udrea, care a ajuns fără cătușe la arest

DNA verifică dacă a fost respectată procedura în cazul lui Udrea, care a ajuns fără cătușe la arest
Publicat: 11/02/2015, 10:32
Actualizat: 11/02/2015, 12:53

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție s-au autosesizat după ce în presă au apărut imagini cu Elena Udrea fără cătușe la mâini atunci când ieșea din mașina cu care a fost dusă de la DNA la Arestul Poliției Capitalei.

Elena Udrea a fost scoasă din sediul DNA, marți seară, cu cătușe la mâini și flancată de opt jandarmi, după ce a fost reținută, și era încătușată în momentul în care mașina anchetatorilor a plecat de la sediul DNA. În imaginile apărute în presă, în curtea Arestului central al Poliției Capitalei, Elena Udrea a coborât fără cătușe și a închis singură portiera mașinii, înaintea ei ieșind din autoturism unul dintre anchetatorii care o însoțeau.

Potrivit procedurii privind imobilizarea persoanelor, „încătușarea este o măsură polițienească de prevedere și siguranță care constă în aplicarea cătușelor pe încheietura mâinilor unei persoane, în scopul limitării mobilității fizice a acesteia”.

Încătușarea se efectuează obligatoriu asupra celor urmăriți, reținuți, condamnați și arestați preventiv, pe timpul transferării sau al escortării, precum și în alte situații, cum ar fi cele în care persoanele se manifestă agresiv și sunt violente sau dacă, din cauza stării psihice în care se află, prezintă pericol pentru viața și integritatea lor corporală, a polițist sau a altor persoane.

„Cătușele se aplică în așa fel încât să nu ducă la rănirea sau vătămarea integrității corporale a celui imobilizat. Cătușele se scot numai dacă a intervenit îmbolnăvirea gravă a per­soanei, pentru ca aceasta să meargă la toaletă, pe timpul servirii mesei, precum și la depunerea acesteia în locurile de deținere, sub supravegherea atentă în acest timp”, potrivit procedurii privind imobilizarea persoanelor.

Procurorii anticorupție au emis marți, la ora 21.40, ordonanță de reținere pentru deputatul PMP Elena Udrea, după ce a stat aproape zece ore la DNA, unde și-a studiat dosarul și a fost audiată.

În timp ce se îndrepta de la ieșirea din DNA spre mașina Poliției, Udrea a spus: „Poți pune cătușe Elenei Udrea. Nu poți pune cătușe adevărului”.

Elena Udrea va fi dusă miercuri din arest la instanța supremă, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul Microsoft.

Potrivit DNA, Elena Udrea a fost reținută pentru trei fapte de trafic de influență – în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România și în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro -, precum și pentru spălare de bani.

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat, pentru MEDIAFAX, că Elena Udrea sa a dat la DNA o declarație în care a răspuns cu privire la acuzațiile ce i s-au adus de procurori. Declarațiile Elenei Udrea nu au privit alte aspecte decât acuzațiile anchetatorilor, a precizat Chiciu.

Elena Udrea a ajuns la DNA, după ce Camera Deputaților a dat avize pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a deputatului PMP, în dosarele Microsoft și Gala Bute, în care este acuzată de fapte de corupție.

În 29 ianuarie, Elena Udrea a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft. În 4 februarie, procurorii au cerut arestarea preventivă a deputatului, arătând că a încălcat dispozițiile legale ale controlului judiciar, făcând afirmații publice cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse.

În dosarul Microsoft, fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș este acuzat că ar fi pretins și primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de una dintre cele două persoane încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoș, în baza înțelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăți cu obiect de activitate IT, suma de circa trei milioane de euro, pentru a debloca plățile aferente contractului e-România.

Udrea mai este acuzată în dosarul Microsoft că a cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în același dosar, „pentru a-i rezolva problemele din justiție”.

Procurorii au arătat, în referatul prin care au solicitat aviz de la Camera Deputaților pentru arestare, că Elena Udrea a fost denunțată la DNA de Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft.

„La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunț cu privire la săvârșirea unor fapte de corupție de către Udrea Elena Gabriela. Din denunțul formulat rezultă că, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcția Națională Anticorupție ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse de autoritățile austrice pe conturile sale din Elevația, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”, au scris procurorii în referat.

Potrivit anchetatorilor, aceste fapte sunt dovedite cu declarația martorului, extrasele de cont și înscrisuri olografe ridicate la percheziții, în care sunt indicate sume de bani plătite.

Tags:
Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
Amor fatal. Momentul fierbinte care a schimbat România pentru totdeauna
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora...