„A crescut mult numărul cererilor de autorizare depuse de către societăți de construcții sau developeri români, dar și câțiva străini, pentru construcții care să se situeze undeva la regimul de înălțime 4-6 etaje, cu apartamente și spații comerciale la parter. Investiții care se situează, ca valoare, între 0,7 și 1,5 milioane de euro pe bucată. Sunt foarte multe terenuri care în ultimii șapte ani nu au fost vândute, ori din cauza unui preț prohibitiv, ori pentru că din calculele economice, investițiile care s-ar fi realizat n-ar fi adus profitul scontat, dar care acum s-au vândut”, a spus Dumitrașcu.
El a afirmat că peste 40 astfel de terenuri au fost vândute în ultima jumătate de an, pentru ele fiind solicitate deja certificate de urbanism. Majoritatea acestora presupun construcția de blocuri de apartamente.
În ultimii 7 ani, spune arhitectul, nu s-au vândut aproape deloc astfel de terenuri în Sectorul 3 al Capitalei.
„S-au vândut maxim câteva pe an, le numărai pe degete. Chiar în condițiile mult mai restrictive în ceea ce privește autorizarea, când nu se mai pot obține atăția metri pătrați construiți pe suprafața de teren, aceste terenuri care nu au fost vândute din 2007-2008, acum s-au vândut cu niște prețuri rezonabile (350-500 euro metrul pătrat), iar dezvoltatorii și-au făcut business planurile și proiectele astfel încât să aibă un profit rezonabil, nu de 300% cum erau obișnuiți”, a mai spus el.
Potrivit arhitectului, valoarea însumată a proiectelor va depăși 40 de milioane de euro.
Vor fi construite, astfel, în jur de 1.500 – 2.000 de apartamente, în condițiile în care în fiecare dintre anii de după 2008 se construiau în Sectorul 3 cel mult câteva sute de apartamente.