„În perioada iulie-decembrie 2013, Departamentul pentru Energie a efectuat către Enel Energie plata sumei de 53.000 de lei în baza unor deconturi lunare, în care au fost incluse cantități de energie electrică pentru care s-au aplicat tarife reduse cu 50%, acordate în mod nelegal, ca subvenții consumatorilor decedați, pentru activități economice, peste limita consumurilor normate pe familie, unor persoane fizice care nu se regăsesc pe listele întocmite de Consiliile locale, pentru mai multe locuri de consum”, potrivit raportului pe 2013 al Curții de Conturi.
Enel Energie face parte din grupul italian de utilități Enel, care deține o treime din piața distribuției de energie din România. Grupul italian a cumpărat de la stat, în 2004 și 2008, distribuțiile de energie in Banat, Dobrogea și Muntenia Sud.
Departamentul pentru Energie a invocat că primește deconturi în care sunt înscrise totaluri de consumuri, iar nu locuri de consum, precum și faptul că solicitările de plată au fost transmise de Prefectura Tulcea, care își asumă datele prezentate în deconturi.
Curtea de Conturi a considerat însă argumentele Departamentului ca fiind neîntemeiate, întrucât Departamentul pentru Energie avea obligația de a verifica realitatea, regularitatea și legalitatea operațiunilor din deconturile prezentate la plată, se arată în raport.
În decembrie anul trecut, odată cu reorganizarea Guvernului, Departamentul pentru Energie a fost desființat, atribuțiile fiind preluate de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.
Totodată, Curtea de Conturi notează că Ministerul Economiei nu a urmărit, în condițiile legii, acordarea subvențiilor pentru acoperirea tarifelor reduse cu 50% la energia electrică destinată consumului casnic pentru familiile cu domiciliul într-una din localitățile situate pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
În raport se precizează că în 2013 au fost efectuate plăți în sumă de 181.000 de lei pentru cantități de energie acordate de către Enel Energie nelegal ca subvenție consumatorilor decedați, pentru activități economice, peste limita consumurilor normate pe familie, unor persoane fizice care nu se regăsesc pe listele întocmite de Consiliile locale sau pentru mai multe locuri de consum.
Curtea de Conturi recomandă extinderea verificrilor asupra deconturilor privind diferențele de tarif la energie electrică pentru familiile cu domiciliul în localitățile din Rezervația Biosferei Delta Dunării, în vederea identificării altor cazuri de subvenții acordate în mod nelegal, a stabilirii întinderii prejudiciului produs bugetului de stat, ca urmare a plăților efectuate către Enel Energie pentru acoperirea diferențelor de preț la cantitățile de energie la care s-au aplicat, în mod nelegal, tarife reduse cu 50% și recuperarea acestuia în condițiile legii.
Companiile Enel din România au înregistrat în 2013 venituri de 1,12 miliarde de euro și profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.