Cerf a declarat că secolul 21 ar putea deveni un al doilea „Ev Mediu”, pentru că informațiile sunt păstrate preponderent în format digital și viitoarele generații vor încerca să înțeleagă cum funcționează societatea. Tehnologia avansează atât de rapid, încât fișierele vechi vor deveni inaccesibile, scrie telegraph.co.uk.
Cerf a comparat problema cu perioada secolelor V-VIII în Marea Britanie, despre care există puține informații. „Dacă nu vom găsi o soluție pentru secolul 21, ne vom situa într-o gaură neagră a informației. Generațiile viitoare se vor întreba cine am fost, ne vor cunoaște cu greu. Credem că digitalizarea tuturor informațiilor ne va ajuta să le conservăm, dar ceea ce nu înțelegem este că această variantă nu ne va folosi la nimic. Riscăm să pierdem o bună parte din istorie. Multe din informațiile de pe internet dispar. Nu ne dorim ca viețile noastre digitale să se estompeze, încetul cu încetul”.
Vint Cerf, Google
Cerf le recomandă internauților să tipărească documentele importante, pentru a evita pierderea lor, din cauza sistemelor de operare depășite. Acesta nu știe exact care sunt cele mai importante informații și tocmai de aceea ar trebui să conserve cât mai mult volum cu putință.
„Istoricii vă vor spune că uneori, documentele, tranzacțiile, fotografiile și alte elemente capătă o importanță peste sute de ani. Dacă nu le vom conserva, o să ne pierdem perspectiva”, spune Cerf. Pe de altă parte, David Oren, de la CISCO, a avertizat că păstrarea tuturor informațiilor presupune ca acestea să nu fie distruse niciodată. „Dacă datele sunt create și apoi transmise mai departe, biții nu vor dispărea niciodată. Aceasta este cealaltă parte a monedei”.